Ajateenistuseks mittekõlblikud hakkaks osalema tsiviilajateenistuses

Võrumaa Teataja

Kaks aastat siseministeeriumis küpsenud kava kohaselt hakkaks noormehed, keda tervise tõttu ajateenistusse ei võeta, teenima 12-14 kuud kestvas tsiviilajateenistuses, kirjutab Postimees.

Šveitsi-Norra-Iisraeli süsteemi eesmärk on tekitada Eestile kriisi tarbeks piisav varu spetsialiste muudeski valdkondades peale kaitseväe. Näiteks hakkaks IT-haridusega noor taustakontrolli läbimisel teenima riigi infosüsteemi ametis, siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskuses või mujal.

Teenistuskohad poleks piiratud, vaid need võiks asuda riigiasutustes üle Eesti. Olenevalt ettevalmistusest saaks tsiviilajateenistuse läbida näiteks abipolitseiniku, päästja, tõlgi, kontoritöötaja, valveteenistuja või häirekeskuse operaatorina.

Tsiviilajateenistus kestaks 12-14 kuud, ajateenistuse pikkus on 8-11 kuud. Võrreldes kasarmus elavate ajateenijatega on tsiviilteenistusaeg pikem, sest tsiviilajateenijal tuleb teenistuskohal olla vaid 40 tundi nädalas.

Pärast teenistust arvestaks riik ta reservi, teda võidakse kriisi korral sisekaitse ja elutähtsate teenuste tagamiseks teenistusse kutsuda.

Comments  
  +3
Mina läksin ajateenistusse kohe pärast keskkooli. Polnud mingeid probleeme, rahalisi kohustusi sellel hetkel ei olnud. Need kellel mingid rahalised kohustused, liisingud ja laen on ise selles pasas süüdi, et ei oska oma elu korraldada, te teadsite juba ammu, et peate ajateenistusse minema nii, et pole mingeid vabandusi. Üha rohkem riike mõtleb, et kuidas tuua tagasi kohustuslik ajateenistus, sest peale tulevad põlved on leebelt öeldes füüsiliselt mökud ning ka praegune maailmakord on üpriski pingelinne. Ja laenude ning liisngute kohta rääkides, enamik nendest peatub avalduse esitades ajateenistuse ajaks, see on seaduses kirjas, kohustuseks laenupakkujatele ja pankadele. Pole midagi, pooled nolgid pole elu sees looduses elanud, relva käes hoidnud ega harjunud alluma, seal jõuab päris paljudele egoistidele pärale, et nad on üks suvaline koht siin maailmas. Mäletan omast käestki, kus mõni tuli nina püsti kohale, kuid varsti oli paras jooksupoiss.
  -2

Quoting sss:


Quoting Kubjas Karla:

Siit pärisorjuse kehtestamiseni on üks samm.


kao sõjaväkke siis , mitte ära hala iga asja peale!!! yks asjalik otsus lõpuks sealt pealammastalt ka!!!


See, et sa pead minema või oled sealt pasaaugust läbi käinud ei tähenda, et teised peaksid sama lollid olema.
  +1
Nendele pahadele poistele kellel noorsoopolitseiga tegemist palju vöiks ka söjaväeline eri-internaat olla. Ehk on rohkem kasu.
  -3
Meil on sundajateenistus, ühena viimastest Euroopas. Ärge rääkige ajateenistusest. Alternatiiv on mädanemine vangikongis. Väga hale, kuidas riik valikuliselt noori mehi penetreerib.
  -5

Quoting sss:


Quoting Kubjas Karla:

Siit pärisorjuse kehtestamiseni on üks samm.


kao sõjaväkke siis , mitte ära hala iga asja peale!!! yks asjalik otsus lõpuks sealt pealammastalt ka!!!


Sa ikka tead, et Eestil ei ole sõjaväge? Pigem hari end lihtsamates asjades, ennem kui tuled lollusi välja ütlema.
  +2
Palun selgitage mulle, et kuidas saab isikut võtta tarbesse päästjaks ja abipolitseinikuks, kui tema tervis ei võimalda olla isegi kaitseväes?
  +5
Mõttel on jumet, mäletan, et ennast kah ei võetud tolleaegsesse õigesse armeesse, sattusin tervise pärast stroibatti, tegime tööd, distsipliin oli sõjaväeline ja vast mõnes kohas karmingi veel, aga eluks andis palju, kord, austus töö vastu, ja senini meenub et vast pool aastat peale kroonut tänaval kõndides võtsin eeskõndijaga sama jala
  +7
aga kes käsib end võlgadesse mängida juba koolieas? kus see mõistus tuleb siis edaspidi? see ongi AJAteenistus, mitte teenimisvõimalus. aeg mõistuse välja arenemiseks. kes siis peaks te liisitud iluelu kaitsma, kas elukutselised? te väärtusteks on vaid läikivad asjad, aga mitte kodumaa? mingite tõusikute nagad peaks just panema kõige ropumalt nt teeääri koristama, kui end bieberiks on lösutand klubis
  +1
See, et nad seal mingi "korra" ja "distsipliini" saavad on puhas müüt. Isegi kui saavad, on see suvelõpuks kadunud. Need, kes kaitseväest eemale hoiavad, teavad, et need trahvid mis järgnevad teenib välismaal kuuga tagasi. Seega, kas sa raiskad 8 kuud oma elust kaitseväes või annad 1 kuu teenistuse ja see läbi raiskad ainult 1 kuu. See, et nüüd määratakse neile mingi kontori töö, ma usun, et ka sealt leitaks mingi viis eemale hoidmiseks. Nagu ma varem juba väitsin, siis probleemiks ei ole mitte see füüsiline, mis paneb eemale hoidma, vaid aeg. Ajateenistusele tuleb leida rohkem hüvesid. Tavaliselt üks suuremaid põhjuseid (ja ka suuremaid hüvesid) miks inimesed ajateenistusse lähevad on juhiload.
Kas neid vabatahtlikke on siis tõesti nii vähe? Ma vabatahtlikuna minna tahtsin, siis ei tahetud mind vastugi võtta, sest nii palju oli vabatahtlike juba.
Sisekaitseakadeemia on tõenäoliselt üks populaarsemaid koole, kus sisseastujatest väheks ei jää. Kirjutage kohe sisseastumis eelduseks "Läbinud Ajateenistuse". Ma olen kuulnud, et hetkel seal sedasi, et kui oled koolis õpilane ning tuleb ajateenistuse kutse ja sealt tuleb välja, et sa ei ole teenistus kõlbulik, siis eemaldatakse sind sisekaitse akadeemist.
  0
Olen kahe käega poolt kui makstakse ka selle eest. Aga kui läheb nii nagu ajateenistusega 100 eur kuus siis on see absurd. Riik keetab noorte majandusliku elu tuksi. Siis küsivad miks inimesed võlgades?
  +3

Quoting Kubjas Karla:

Siit pärisorjuse kehtestamiseni on üks samm.


kao sõjaväkke siis , mitte ära hala iga asja peale!!! yks asjalik otsus lõpuks sealt pealammastalt ka!!!
  -1
Siit pärisorjuse kehtestamiseni on üks samm.
  +2
lõngused kartsa vee ja leiva peale kui luud ka käes ei püsi! sõjaväelise valve all ümber ööklubide laga korjama ja ei mingit telefonilevi!
  -1
Tasuta tööle, kõlab "huvitavalt". Selline asi motiveerib noori inimesi kindlasti väga palju ja seda on töötulemustes kindlasti näha.
  +2
See on üli hää uudis.
  +3
saavad mingigi korra ja trenni :P
  +2
Täitsa normaalne oleks kuna paljud noored hiilivad meelega ajateenistusest kõrvale . Saaksid mingigi väljaõppe ja distipliinist arusaama .
  +2
Jumala õige. Kui ikka jalad ja käed olemas siis pole midagi viga. Pange jah kuradi jobud tööle.

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD