Päästeamet palub leitud lõhkekehadest teatada

18. aprillil kell 14.30 teatati, et Tartumaal Luunja vallas Sirgu külas oli kaevetööde käigus leitud lõhkekeha.

Kevadtööde käigus tuleb igal aastal maa seest välja hulk lõhkekehi ja päästeamet palub neist teada anda.

"Lõhkekehad on kindlasti töökorras, sest nad ei ole liiga vanad," ütles Ida-Eesti pommigrupi peademineerija Ragnar Reiljan pressiesindaja teatel. "Isegi kui te ei ole kindel, kas tegemist on lõhkekeha või millegi muu kahtlasega, helistage kindlasti hädaabi numbrile 112.

"Lõhkekehad on väga ohtlikud ja ehitatud selleks, et tappa, vigastada või tekitada suuri purustusi," sõnas Reiljan. "Kahtlast eset ei tohi liigutada ega kaasa võtta, et seda näitama minna. Ei tohi edasi kaevata, välja tõsta, midagi rohkem uurima hakata. Hoiatage läheduses viibivaid inimesi ja ärge laske kedagi leitud eseme lähedusse. Ja siis helistage häirekeskusele ja täitke saadud juhiseid. Kui olete metsas, siis märgistage ära teekond leitud esemeni."

Reiljan toonitas, et keegi ei karista inimest, kes teatas arvatavast lõhkekehast, kuid mis osutus millekski muuks. "Te ei peagi teadma, kui te ise nii arvate, et see on imelik teie jaoks, helistage 112. Parem üle reageerida," sõnas Reiljan. "Lõhkekehad võivad olla väga erineva suuruse ning kujuga. Peamiselt leitakse Eestist padrunid, miinipilduja miine, käsigranaate ning mürske. On leitud ka lennukipomme ja lõhkeainet."

Igal aastal leitakse Eestist keskmiselt 3500 lõhkekeha. Ida-Eesti pommigrupi demineerijad on sel aastal saanud ligi 50 väljakutset ja teinud kahjutuks 125 lõhkekeha. Mullu oli Ida-Eestis 268 väljakutset  ja demineerijad tegid kahjutuks 686 lõkekeha.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD