Rootsis 50 000 pealises kanafarmis leiti surmav linnugripp

Rootsis Nyköpingi piirkonnas leiti selle nädala alguses 50 000 pealises kanafarmis linnugripp, mis levib praegu Euroopas ja ohustab teiste hulgas Eesti sulelisi.

Võrumaa Teataja

Kõik 50 000 kana hukatakse ja hoone desinfitseeritakse, teatas veterinaar- ja toiduameti (VTA) pressiesindaja neljapäeval BNS-ile. Taudipunkti ümber kehtestatakse kolme kilomeetri raadiuses ohustatud ja kümne kilomeetri raadiuses järelevalvetsoon, kust ei ole lubatud linnuliha ning mune välja viia.

Lindude gripp on levinud suures osas Euroopast, sealhulgas Soomes ja Rootsis. Veebruari lõpus lisandusid lindude gripi juhtumitega riikide hulka Leedu ja ka Venemaa Kaliningradi oblast.

Leviva haiguse tõttu tuleb kodulinde alates 1. aprillist ajutiselt pidada sisetingimustes. Kui see ei ole õimalik, peab neid hoidma aia ja võrguga piiratud alal. Kodulinde tuleks sööta ja joota sisetingimustes. Juhul, kui linde söödetakse ja joodetakse väljas, peab nende söötmise ja jootmise ala olema lisaks võrgule kaetud ka veekindla katusega. VTA jälgib Eestis kujunevat olukorda ja tulenevalt riskidest vaadatakse üle ka vastavate kaitsemeetmete rakendamise vajadus.

Uute kodulindude võtmine on endiselt kõigile lubatud, kuid palume sellest teavitada kohalikku veterinaarkeskust.

Lindude gripp on väga nakkav ägedalt kulgev mets- ja kodulindude viirushaigus, mida ei ravita. Kui haigus jõuab farmi, siis kõik kodulinnud nakkuse leviku tõkestamiseks veterinaarjärelevalveametniku kontrolli all hukatakse.

Iga farmiomanik saab oma linde kaitsta, kui ta piirab ka kõrvaliste isikute pääsu lindlasse. Väga oluline on korrapäraselt teha näriliste ja putukate tõrjet. Linnukasvataja peab olema kindel, et kõik, mis lindlasse sisse viiakse, olgu selleks sööt, allapanu või muu materjal, poleks haigustekitajaga kokku puutunud. Lindlasse sisenedes peaks kindlasti olema võimalus desinfitseerida desomatil jalanõud ning seal kasutatavaid jalanõusid ja üleriideid ei tohiks samaaegselt kasutada ja kanda mujal.

Lindude grippi puudutav teave on koondatud veebilehele www.linnugripp.ee

Comments  
  +3
Pagulasmassid toovad ka igasugu haigusi kaasa...
  +3
Mis leiti???
Sinna sokutati see. Sellie asja ühine nimetaja on tööstuslik diversjoon.

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD