Uuring: hoolekandeasutuste tervishoiuteenused ei vasta vajadustele

Võrumaa Teataja

Terviseameti ja ravimiameti läbi viidud uuringu kohaselt on tervishoiuteenuste osutamine hoolekandeasutustes küll paranemas, kuid ei vasta veel klientide vajadustele.

Nii näiteks tuvastati 105 hoolekandeasutuses hoolealustel erineva raskusastmega lamatishaavu, mille ravimine eeldaks tervishoiuteenuse osutamist, kuid paljudel asutustel ei ole tervishoiuteenuse osutamise tegevusluba, teatas terviseamet BNS-ile. Isegi kui asutuses on palgal inimene, kellel on vastav haridus, ei ole see inimene registreeritud tervishoiuteenuse osutajana.

Ka perearsti või pereõe osutatav teenus või leping näiteks hooldusõega ei pruugi tagada eakate klientide vajadust tervishoiuteenuste järele. Uuringus osalenud hoolekandeasutustest 35 kinnitasid ohjeldusmeetmete rakendamist, neist 25 keemiliste ravimitega ohjeldamist.

Lõppev gripihooaeg kinnitas, et hoolekandeasutustes tuleks tõsiselt mõelda nii personali kui hoolealuste gripi vastu vaktsineerimisele. Praegu sellele tähelepanu ei pöörata, mistõttu on loodud soodsad võimalused viiruste levikuks, mis ohustavad eakate tervist.

Terviseamet teeb ettepaneku kehtestada nõuded, mis määraks kindlaks, kuidas peab olema hoolekandeasutuse klientidele tagatud tervishoiuteenuse kättesaadavus ning millal ja millised kliendid tuleks toimetada tervishoiuasutusse.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD