Karmide alkoholipiirangute vastuvõtmine lükkub edasi

Võrumaa Teataja

Karmide alkoholipiirangute vastuvõtmine lükkub edasi, sest Euroopa Liidu suurriigid tahavad lisaselgitusi, kirjutab Eesti Päevaleht.

Tervise- ja tööministri Jevgeni Ossinovski kaks suuremat algatust on kahtlemata olnud võitlus tubaka ja alkoholiga. Mõlema saavutamiseks on ta välja käinud eelnõud, mis seniseid piiranguid oluliselt karmistavad. Ent alkoholipiirangute seaduse plaanipärane vastuvõtmine on ohtu sattunud, sest suurriigid Saksamaa ja Prantsusmaa nõuavad täpsemaid selgitusi.

See tähendab, et kauplustesse läbipaistmatuid vaheseinu ja alkoholireklaami piiramist nõudev eelnõu ei saa seaduseks enne sügist, kuigi peaks juba 2018. aasta alguses jõustuma. Eesti Päevalehele teadaolevalt püütakse siiski algsest tähtajast kinni pidada.

Mõnelt koalitsioonipoliitikult võib ometi kuulda, et kui vastuvõtmise ja jõustumise vahele jääb liiga vähe aega, ei saa seadus uue aasta algusest kehtima hakata. Sellisel juhul jõuavad ohtlikult lähedale riigikogu valimised, mille eel poliitikud soovivad pingeid tekitavaid teemasid vältida.

Igasugused piirangud, mida Eesti või mis tahes muu riik soovib Euroopa Liidu siseturul kehtestada, tuleb läbi arutada ka teise riikide ja Euroopa Komisjoniga. Sama on tulnud teha nii tubaka- kui ka alkoholipiirangutega. Kõigil riikidel on õigus väljendada oma arvamust ja selleks on aega kolm kuud. Alkoholipiirangute eelnõule tehtud märkused saavad vastatud, ilma et see segaks menetlust. Sellised märkused on alkoholipiirangutele esitanud Euroopa Komisjon, Rumeenia, Slovakkia ja Taani.

Ent kui keegi esitab üksikasjaliku arvamusavalduse, tuleb sellele vastata põhjalikult. Selleks on jällegi aega kolm kuud, mille jooksul ei tohi eelnõu parlamendis teist lugemist läbida. See ongi praegu alkoholipiirangutega juhtunud, sest põhjaliku arvamuse on saatnud alkoholi suurtootjad ja -eksportijad Saksamaa ja Prantsusmaa. Mis seal kirjas on, ei ole praegu veel avalik, aga Eesti Päevalehele on teada, et muret on tuntud näiteks reklaamipiirangute pärast.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD