Politsei harjutab lõunapiiril piirikontrolli ajutist taaskehtestamist

Politsei- ja piirivalveamet harjutab sel nädalal Eesti-Läti sisepiiril piirkontrolli ajutist taaskehtestamist, et testida oma võimekust ja partneritega koos töötamist.

Ameti integreeritud piirihaldusbüroo juht Helen Neider-Veerme ütles, et teisipäeval algav kahepäevane õppus keskendub ennekõike logistika ja ressursside planeerimisele, teatas politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja.

Õppuse päevadel taasavatakse Eesti ja Läti maismaapiiril neli ajutist piiripunkti Valga linnas, lisaks Mõisakülas, Vastse-Roosas, Muratis ja Iklas. Lisaks tuuakse piiriäärsele alale täiendavaid patrulle, kes kontrollivad pisteliselt sõidukeid ja dokumente ning koguvad inimeste reisimisega seotud teavet. Neil päevil tuleb Eesti ja Läti piiri ületajatel olla valmis võimalikeks kontrollideks, ühtlasi palutakse mõistvat suhtumist, kui reisiaeg seetõttu pisut pikeneb. Õppuse ajaks ühtegi teed ei suleta.

"Inimestel, kes soovivad neil päevadel Eesti-Läti piiri ületada, tuleb kaasas kanda kehtivat reisidokumenti. Mootorsõidukijuhtidelt oodatakse ka vastava sõiduki dokumentide olemasolu," sõnas Neider-Veerme.

"Harjutus on üks mitmetest õppustest, et valmistuda erinevateks olukordadeks, mis võivad tekkida seoses Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumisega. Treenime seekord üksuste valmidust kiirelt reageerida võimalikele piiriülestele ohtudele," sõnas Neider-Veerme. Ta lisas, et piirikontrolli ajutine taaskehtestamine on töömahukas ettevõtmine, mistõttu hea ettevalmistuse saavutamine nõuab piiri sulgemise plaani läbimängimist mitte ainult paberil, vaid teatud regulaarsusega ka elulistes tingimustes.

Pärast Schengeni ühtse viisaruumiga ühinemist 2007. aastal on Eestis piirikontroll ajutiselt taaskehtestatud kahel korral. Esmakordselt tehti seda 2010. aastal NATO välisministrite kohtumise ajaks ning teist korda taaskehtestati piirikontroll 2014. aastal USA presidendi Barack Obama visiidi ajaks.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD