Tarbijahinnad tõusid mais aastaga 3,3 protsenti

FOTO: VT

Tarbijahinnaindeks tõusis 2017. aasta mais võrreldes aprilliga 0,2 protsenti ja võrreldes eelmise aasta maiga 3,3 protsenti.

Kaubad olid 2016. aasta maiga võrreldes 3,8 protsenti ja teenused 2,4 protsenti kallimad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta maiga võrreldes tõusnud 5 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 2,8 protsenti, teatas statistikaamet.

Eelmise aasta maiga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim toidu ja mittealkohoolsete jookide 6,1-protsendine kallinemine, mis andis kogutõusust üle 40 protsendi. Sealjuures on piim, piimatooted ja munad aastaga kallinenud 8,6 protsenti, puuvili 11,7 protsenti ning suhkur ja kondiitritooted 7 protsenti. Kogutõusust ligi viiendiku andis mootorikütus. Aastataguse ajaga võrreldes oli diislikütus 14,9 protsenti ja bensiin 9,8 protsenti kallim. Suuremat mõju avaldasid veel alkohoolsed joogid ja tubakas, mis on aastaga kallinenud vastavalt 3,6 ja 14,5 protsenti.

Aprilliga võrreldes oli mais tarbijahinnaindeksi suurimaks mõjutajaks samuti toit. Kuuga kallines puuvili 9,4 protsenti ning liha ja lihatooted 1,9 protsenti. Suuremat mõju indeksi muutusele avaldas veel mootorikütuse odavnemine. Võrreldes eelmine kuuga oli mais bensiin 3 protsenti ja diislikütus 3,5 protsenti odavam.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD