Liikluskindlustuse fond: kõige sagadamini juhtub õnnetusi BMW-dega

Võrumaa Teataja

Liikluskindlustuse fondi liikluskindlustuse statistika järgi juhtub Eestis kõige sagedamini õnnetusi BMW-dega.

Enamlevinud sõiduauto markidest oli mullu kõrgeima kahjutihedusega BMW,  selgub Eesti Liikluskindlustuse Fondi (LKF) statistikast. Saja liikluses osalenud BMW kohta põhjustati liikluskindlustusjuhtum seitsme sõidukiga, ehk iga neljateistkümnenda BMW-ga põhjustati aasta jooksul liiklusõnnetus.

"Iga saja kindlustuslepinguga sõiduauto kohta põhjustatakse viiega aasta jooksul liiklusõnnetus ehk kõikide liikluskindlustatud sõidukite seas põhjustatakse iga kahekümnenda sõiduautoga aasta jooksul liiklusõnnetus," rääkis LKF-i geoinfosüsteemide valdkonna juht Ülli Reimets. Kahjutihedus on kindlustusjuhtumite arv saja kindlustatud sõiduki kohta.

Lisaks BMW-le paistavad väga kõrge kahjutihedusega LKF-i statistika järgi silma ka Lexus ja Land Rover. Sõiduauto markide kahjutiheduse esikümnest leiab veel Mercedese, Mazda, Subaru, Jeebi, Porsche, Honda ja Chrysleri.

"Uuematest vähemlevinud markidest tõusis möödunud aastal esile Tesla, 49 Tesla kohta põhjustati seitsmega liiklusõnnetus,“ lisas Reimets. Ta täpsustas, et kõik statistikas kajastatud automargid võimaldavad teedel ja tänavatel turvaliselt liigelda. Enamuse ohtlikkuse edetabeli moodustavate sõidukimarkide võimsus on keskmisest kõrgem, mis annab kinnitust, et kõrgema riskikäitumisega sõidukijuhid eelistavad tavaliselt võimsamaid autosid.

Populaarseim sõiduauto mark Eestis on ülekaalukalt viimase kümne aasta jooksul olnud Volkswagen, mille tipphetk oli aastal 2014, kui neid sõitis Eesti teedel pea 110 000, viimasel paaril aastal on liikluses osalevate Volkswagen sõiduautode arv olnud 80 tuhande ringis.

Aastatel 2009-2015 oli liikluskindlustuse järgi populaarsuselt teine sõiduauto Audi, kuid eelmisel aastal kindlustati Toyotasid Audidest napilt rohkem. Kümne aasta jooksul on kiireimalt kasvanud Toyota, Škoda ja Volvo marki sõidukite arvukus liikluses, võrreldes 2007. aastaga on praeguseks umbes 15 000 sõidukit rohkem. Opel, VAZ ja Ford on liikluskindlustatud sõidukimarkide edetabelis läbi teinud suurima languse. Võrreldes kümne aasta taguse ajaga on nende markide arvukus liikluses vähenenud üle 10 tuhande sõiduauto võrra.

Sõiduautode markide statistika kohta leiab detailsemat teavet LKF-i kodulehelt https://lkf.ee/images/automargid_s6iduauto.pdf

Liikluskindlustuse kindlustusjuhtumite andmed pärinevad liikluskindlustuse registrist ja ei sisalda vabatahtliku sõidukikindlustuse ehk kaskokindlustuse juhtumeid.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD