President magusate jookide maksu osas veel otsust ei langetanud

Kersti Kaljulaid  Fotod: ANDREI JAVNAŠAN/Võrumaa Teataja

Kuigi president Kersti Kaljulaid kuulutas neljapäeval välja 27 erinevat seadust, ei olnud nende hulgas magustatud jookide maksu seadust; riigipea ei ole veel selle osas seisukohta kujundanud.

President analüüsib kõiki talle esitatud seaduseid põhjalikult etteantud aja jooksul ja langetab nende osas otsuse, ütles presidendi pressiesindaja Taavi Linnamäe BNS-ile.

Samas ei ole saladus, et magusate jookide maks on palju vastukaja tekitanud ja mitmed huvigrupid on presidendi poole pöördunud palvega seda mitte välja kuulutada, lisas Linnamäe.

Riigikogu võttis esmaspäeval erakorralisel istungil teiste seaduste hulgas vastu magustatud joogi maksu seaduse, mille kohaselt maksustatakse suhkru või magusainega magustatud joogid, kus on suhkrut rohkem kui 5 grammi 100 milliliitri kohta. Seaduse poolt hääletas 52 riigikogu liiget, vastu 37 ning erapooletuid ei olnud.

Üheliitrise joogi, mis sisaldab suhkrut kontsentratsioonis 5-8 grammi 100 milliliitri kohta maksumäär on 10 senti 1 liitri kohta. Sellest suurema suhkru kontsentratsiooniga joogi maksumäär on 30 senti.

Toiduainetööstuse liit, põllumajandus-kaubanduskoda ja kaubandus-tööstuskoda saatsid teisipäeval vabariigi presidendile taotluse jätta välja kuulutamata magustatud jookide maksustamise seadus, kuna ettevõtjate hinnangul on see põhiseadusvastane ning seaduse menetlemisel on eiratud hea õigusloome tava.

Neljapäeval kuulutas president välja 27 seadust, mille hulgas oli ka esmaspäeval vastuvõetuid seaduseid.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD