Puurkaevu tohib rajada vaid tegevus- ja ehitusloaga ettevõtja

Foto: Aigar Nagel

Keskkonnaamet tuletab suvise ehitustegevuse ja veehaarete rajamise valguses meelde, et joogivee kvaliteedi säilimiseks ning kaevu kaitsmiseks tohib puurkaevukaevu rajada vaid vastavat tegevusluba omav ettevõtja ehitusloa alusel.

Eramute veevarustuses kasutatakse kaht peamist kaevutüüpi, milleks puurkaev ja salvkaev, teatas keskkonnaamet BNS-ile. Salvkaevu läbimõõt on tavaliselt umbes üks meeter, sügavus valdavalt viis kuni kümme meetrit ja rajatud on see põhjavee ülemistesse kihtidesse. Puurkaev on aga suhteliselt väikese läbimõõduga mantel- või filtertoruga kindlustatud puurauk, mis on puuritud vee võtmiseks sügavamatest põhjaveekihtidest.

Puur- ja salvkaevu rajamist reguleerib ehitusseadustik ja selle alusel kehtestatud keskkonnaministri määrus. „Puurkaeve võib rajada ainult ehitusloa alusel. Ehitusluba tuleb taotleda kohalikust omavalitsusest, kes edastab ehitusloa taotluse koos ehitusprojektiga keskkonnaametile kooskõlastamiseks,“ rääkis ameti keskkonnaosakonna vee peaspetsialist Kadri Haamer.

Ettevõtetel, mis tegelevad puurkaevude projekteerimisega või rajamisega, peab olema tegevusluba, et tagada töötegijate pädevus, põhjavee kaitse nõuete täitmine ning hüdrogeoloogiliste töödeks kasutatava tehnoloogia ja seadmete vastavus keskkonnanõuetele.

„Ühtki kaevu ei tohi rajada ilma vastavat luba omamata. Omavoliliselt ja ilma tegevusloata rajatud puurkaevud, mille puhul ei ole järgitud õigusaktidest tulenevaid nõudeid ja kaitsetsoone, seavad ohtu lähiümbruse põhjavee ja seega ka meie joogivee kvaliteedi,“ selgitas Haamer.

Puuraukude ja puurkaevude projekteerimiseks, puurimiseks ja likvideerimiseks annab ettevõtetele tegevusloa keskkonnaministri moodustatud hüdrogeoloogiliste tööde tegemise komisjon. Kui tööd tegeval ettevõttel pole tegevusluba, siis puudub tal ka vastav kompetents. Ettevõtte tegevusloa olemasolu saab igaüks kontrollida majandustegevuse registrist.

Puurkaevu rajamisega seotud küsimuste korral tuleb pöörduda keskkonnaametisse ning juhul, kui on teada puurkaevu rajamisega seotud rikkumine, teavitada sellest nii kohalikku omavalitsust kui ka keskkonnainspektsiooni.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD