Menu

.      

Politsei uurib Krabi kooli töötajate tegevust

FOTO: ANDREI JAVNAŠAN Võrumaa Teataja

Politsei on asunud uurima, kas keerulise taustaga laste kasvatamisega tegeleva Krabi kooli töötajad võisid kasutada õpilaste suhtes vägivalda, kirjutab Tartu Postimees.

Lõuna ringkonnaprokuratuur alustas juba jaanuaris kriminaalmenetlust võimalike kehalise väärkohtlemise juhtumite uurimiseks. Ent kui probleemsete lastega tegelevates koolides pole tavatud juhud, mil lapsed ise pahatahtlikult õpetajaid kõikvõimalikes ja võimatutes asjades süüdistavad, siis sel korral laekus avaldus politseile hoopis sotsiaalkindlustusametilt.

Ameti lastekaitse osakonna terapeudid tegid Krabi kooli õpilastele teraapiat ning muutusid laste jutte kuuldes üha ettevaatlikumaks. Kuna kriminaaluurimine on pooleli, ei avalda sotsiaalkindlustusamet täpseid põhjuseid, miks politseisse pöörduti, ent Tartu Postimehele teadaolevalt leidsid terapeudid laste jutust viiteid füüsilisele ja vaimsele väärkohtlemisele ning füüsilise väärkohtlemisega ähvardamisele. Need juhtumid jahmatasid väidetavalt isegi kogenud spetsialiste.

Lõuna ringkonnaprokuratuur kinnitas, et sellist menetlust on tõesti alustatud, ja ringkonnaprokurör Terje Aleksašini sõnul on seni kogutud tõendite põhjal alust kriminaalasja jätkamiseks. «Hetkel on käsil aktiivne tõendite kogumise periood, mille raames on juba üle kuulatud enam kui 30 isikut nii tunnistajate kui kannatanutena,» teatas Aleksašin prokuratuuri pressiesindaja vahendusel. Ta lisas, et kuigi praegu ei ole kellelegi veel kehalise väärkohtlemise kahtlustust esitatud, on kogutud tõendite põhjal alust kahtlustus esitada mitmele isikule.

Krabi kooli direktor Ale Sprenk väidab raudkindlalt, et ükski kooli töötaja pole lapsi füüsiliselt väärkohelnud. «Kindlasti mitte,» sõnas ta. «Ausalt öeldes ei saa ma üldse aru, mis toimub.»

Sprenk rääkis Tartu Postimehele, et kuna teda ennast pole seni üle kuulatud, ei tea ta ka, milliseid töötajaid milles süüdistatakse. «Selle kohta ei oska ma praegu mitte midagi öelda, sest minuga ei ole mitte keegi sellest rääkinud,» ütles ta. Direktor möönis samas, et süüdistused teda ei üllata, sest kooli personali jaoks on õpilaste sedalaadi ähvardused igapäevased. «Nende (õpilaste) jutt on kogu aeg selline: meid usutakse, teid ei usuta, mendid on meie selja taga,» rääkis Sprenk. «Kui me kogu aeg sellele jutule tähelepanu pööraksime, ei saaks me oma tööd teha.»

Haridus- ja teadusministeeriumi koolivõrgu osakonna peaekspert Jürgen Rakaselg rääkis, et peale selle, et käimasolev uurimine muudab ministeeriumi Krabi kooli suhtes ettevaatlikuks, teevad murelikuks ka koolist tulevad vastukäivad signaalid õppetöö jätkamise kohta. «See kommunikatsioon, mis väljapoole paistab, ei tee rahulikuks,» tõdes ta.

Rakaselg rõhutas, et ka ministeeriumil on kiiresti selgust vaja, kas kriminaaluurimise aluseks olevad juhtumid leiavad kinnitust või mitte. Tema sõnul on Krabi kool seni ministeeriumi jaoks olnud tähtis koostööpartner, ent kui selgub, et koolis toimuv pole seadusega kooskõlas, on ministeeriumil voli neile antud tegevusluba tühistada.

«Vajame kindlust, et see, mis seal toimub, on jätkuvalt turvaline,» lisas Rakaselg.


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD