Juuli tuleb keskmisest jahedam

FOTO: ANDREI JAVNAŠAN Võrumaa Teataja

Juuli tuleb paljude aastate keskmisega võrreldes jahedam ning ööpäeva kokkuvõttes jäävad õhutemperatuuri maksimumid 20 kraadist märgatavalt allapoole, prognoosib ilmateenistus.

Kuu esimesel kolmandikul hoiab Läänemere ümbruse ilma oma kontrolli all madalrõhkkond, mille lääneserva mööda liigub Eestisse jahedamat õhku ja ka niiskust. Öösiti on sajuhooge harvem, päeval laialdasemalt. Saabuvas jaheduses langeb sisemaal õhutemperatuuri miinimum mõnes kohas 6 kraadi ümbrusse, päeval on sooja kuni 17 kraadi, alates 8. juunist kuni 21 kraadi.

Pärast 10. juulit on ilm ikka muutlik. Lühiajaliselt tugevneb kuivema ilmaga kõrgrõhkkonna mõju ja seejärel suureneb madalrõhkkonna surve, mis toob nii vihmapilvi kui sooja õhumassi. Madalrõhulohu eemaldumisel vahetub õhumass pisut jahedama vastu. Kõrg- ja madalrõhkkondade vaheldumise tõttu võib ilm jääda muutlikuks kuu lõpuni, pakkudes kord soojemat, kord jahedamat. Kuu keskmine õhutemperatuur tuleb normilähedane ehk +16,9 kuni +18 kraadi, kohati veidi jahedam.

Sagedased sajud võivad hulgalt võrdlemisi väikesed olla ning seetõttu kuu jooksul tuleb sademeid normi piires ehk 49-83 millimeetrit. Kuhu äikesevihmad satuvad, siis seal on sajuhulk tavapärasest suurem.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD