Menu

.      

Tamm: ainult seaduste karmistamisega mesilaste hukkumist ei väldi

Maaeluminister Tarmo Tamm  FOTO: ANDREI JAVNAŠAN Võrumaa Teataja

Maaeluminister Tarmo Tamme hinnangul on tulevikus võimalik mesilaste hukkumist ära hoida vaid osapoolte suurema koostöö läbi, sest vaid seaduste karmistamisega midagi ei saavuta.

"Ka üks mesilaste hukkumise juhtum taimekaitsevahendite valesti kasutamise tõttu Eestis on liiga palju ja olukord on murettekitav. Hetkel on oluline keskenduda menetluses olevate juhtumite analüüsimisele ning lahenduste leidmisele uute juhtumite vältimiseks," ütles Tamm pressiteate vahendusel. "Taimekaitse ja mesinduse vahel peab valitsema tasakaal. Ainult seaduste karmistamisest pole kasu, kui osapooled koostööd ei tee."

"Koostöö on oluline mitmel tasandil, tegu on meie ühise murega. Oleme algatanud taimekaitseseaduse muutmise eelnõu väljatöötamise kavatsuse. Kõikidel huvilistel on võimalus väljatöötamise kavatsusega tutvuda ja oma arvamus maaeluministeeriumile esitada," sõnas Tamm.

Kolmapäeval toimus maaeluministeeriumis kohtumine mesinike ja taimekaitsevahendite kasutajatega. Selle eesmärgiks oli keskenduda seni aset leidnud ja registreeritud mesilaste surmadega lõppenud juhtumite tulemuste analüüsimisele, anda ülevaade seni tehtust ja arutada, kuidas edaspidi uusi juhtumeid vältida. Omavahelise suhtlemise olulisust, teavitamiskohustusest kinnipidamise tähtsust ja koostöövajadust rõhutasid mitmed sõnavõtnud.

Viimase kahe nädala jooksul on põllumajandusametile (PMA) laekunud viis teadet hukkunud mesilastest Lääne-Virumaal, Tartumaal , Võrumaal ja Järvamaal. Kontrolle asjaolude tuvastamiseks viis PMA läbi koostöös veterinaar- ja toiduametiga (VTA). Proovid võetakse nii hukkunud mesilastest kui lähiümbruses kasvavatest taimedest, nii haiguste kui taimekaitsevahendite kasutamise nõuete järgimise tuvastamiseks.

Käesolevaga on laekunud PMA-le nelja proovi vastused. Ühes hukkunud mesilastest võetud proovis taimekaitsevahendite jääke ei leitud. Kahes hukkunud mesilastest ja ühes taimsest materjalist võetud proovis on taimekaitsevahendite sisaldus ületanud lubatud piirmäärasid, mis viitab taimekaitsevahendi kasutamise nõuete eiramisele.   

PMA jätkab menetlust asjassepuutuvate isikute suhtes. Toetuste taotlejate puhul teavitatakse tuvastatud rikkumistest ka Põllumajanduse Registri ja Informatsiooni Ametit (PRIA) toetuste määramisel arvesse võtmiseks. 

Kohtumisele maaeluministeeriumi väikesesse saali olid kutsutud põllumajandusameti, veterinaar- ja toiduameti, Põllumajandusuuringute Keskuse, Eesti Mesinike Liidu, Eesti Kutseliste Mesinike Ühingu, Eesti Meetootjate Ühenduse, Eesti Mesilaste Tõuaretajate Seltsi, Eesti Aianduse Mesinduse Keskseltsi, Eesti Põllumajandus- ja Kaubanduskoja, Eestimaa Talupidajate Keskliidu, Eesti Noortalunikud MTÜ, Eesti Maaülikooli, Kevili Põllumeeste Ühistu, Edelaraudtee Infrastruktuuri AS ja AS Eesti Raudtee esindajad.

Maaeluministeeriumi eestvedamisel jätkatakse edaspidigi huvigruppidega kohtumisi vajalike õigusloome muudatuste väljaselgitamiseks.

Võetud proovide tulemused selguvad lähinädalatel, nendest annab jooksvalt teada põllumajandusamet.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD