Päästeamet: Jälgige ilma ja ärge võtke liigseid riske väljas liikumisel

Päästeamet palub inimestel ilma jälgida ja väljas äikese ajal liikudes mitte liigseid riske võtma.

"Soovitame kindlasti jälgida ilma ning ilmastikuolude tõsisel muutumisel võimalusel väljas mitte liikuda. Liigeldes olge tähelepanelikud, sest tugev tuul võib murda puid, mis sõiduteedele kukuvad," teatas päästeamet BNS-ile.

Riigi ilmateenistuse hoiatuse järgi on laupäeva jooksul mitmel pool oodata äikest, millega kaasnevad tugevad vihmahood, võib sadada rahet ja pilvealused tuulepuhangud võivad ulatuda kuni 25 meetrini sekundis. Välistatud pole trombi teke. Ööl vastu pühapäeva püsib Mandri-Eestis suur äikeseoht.

Päästeamet soovitab äikese kaitseks kodule piksekaitsesüsteemi paigaldada. See on eriti vajalik nendel hoonetel, mille plekk-katus, harjaplekk või metallkonstruktsioonid tõmbavad välku ligi. Samuti on see vajalik kõrgemal kohal asuvatel majadel.

Teleriantennid peavad olema maandatud ja hoone peakaitsmest tuleb vool välja võtta. Kui see pole võimalik, tuleb elektriseadmed välja lülitada ning pistikud seinast välja tõmmata.

Eemale tuleb hoida veekogudest. Aias või laagris olles tuleb veenduda, et lahtised ja lenduvad esemed nagu aiamööbel või telgid on turvalises kohas või tugevalt kinnitatud. Kergemad esemed on mõistlik aga üldse siseruumidesse varjule viia.

Äikese ajal ei tohi avada veekraani, sest vesi on hea elektrijuht. Ahju ega pliidi alla ei tohi tuld teha, sest laetud osakesed suitsus toimivad piksevardana. Väljas olles ei tohi varjuda üksikute puude, metallmastide ega metallaedade lähedale, kuna välgutabamuse võimalus on seal suurem.

Äikese ja halva nähtavuse korral autoga sõites tuleks paduvihma ja rahe ajal maantee serval peatuda. Kui maja asub lagedal või mäekupli peal, siis tuleks sulgeda aknad ja uksed ning mitte viibida äikese ajal akende all.

Äikese ajal võrgutelefoniga rääkimine võib põhjustada akustilist või elektrišokki.

Samuti tuleb selgitada lastele, et ohtlik ei ole müristamine, vaid hoopis välk.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD