50 000-eurose kahju tekitanud vargatrio sai karistuse

Tartu maakohus mõistis möödunud nädala lõpus kokkuleppemenetlusega süüdi kolm meest, kes tekitasid mitmes maakonnas varastades suurt kahju, kirjutab maakonnaleht Sakala.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri süüdistuse kohaselt panid 56-aastane Urmas Anton, 31-aastane Marek Valge ja 36-aastane Ülar Albri käesoleva aasta veebruarist juunini toime sissetungimistega vargusi. Varastati Viljandimaal, Lääne-Virumaal, Valga-, Võru-, Tartu-, Pärnu- ja Järvamaal ning kokku tekitati kannatanutele varalist kahju enam kui 50 000 euro ulatuses.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokuröri Triin Tumala sõnul on politsei kurjategijate tabamisel ja tõendite kogumisel teinud suurepärast tööd. «Seda kohtuotsust võib pidada õiguskaitseasutuste suureks töövõiduks, kuna enam kui 10 000 euro väärtuses varastatud asju õnnestus meestelt kätte saada ning kannatanutele tagastada. Kokku mõisteti kohtuotsuse alusel meestelt kannatanute kasuks välja ligemale 40 000 eurot,» rääkis Tumala.

Viljandi politseijaoskonna politseikapteni Leana Lemmingu sõnul oli esialgu keeruline vargusi omavahel seostada. «Kuna vargused leidsid aset Eesti eri otstes, oli esimese Viljandimaal aset leidnud kolme juhtumi ühisosa esialgu vaid majades toimuv ehitus ning asjaolu, et varastati peamiselt tööriistu,» tõdes Lemming. «Uurijate piinlikult järjepideva töö tulemusel õnnestus kahtlustatavate ring välja selgitada ja ära tõendada kokku 28 vargust.»

Praeguseks on omanikele tagastatud üle 40 tööriista. «Oli ülimalt südantsoojendav ja armas vaadata, kuidas mõni saele või puurile järele tulnud töömees oma hästi toimiva tööriistaga taas kohtudes heldis ja temaga nagu vana sõbraga vestles – näe, saimegi jälle kokku,» kirjeldas Lemming kannatanute emotsioone.

Urmas Antonile mõistis kohus karistuseks kolme aasta ja kuue kuu pikkuse vangistuse, millest kohe tuleb reaalselt ära kanda aasta. Ülejäänud vangistust ei pöörata täitmisele, kui ta kolmeaastase katseaja jooksul uut tahtlikku kuritegu toime ei pane. Ülar Albrile mõistis kohus karistuseks kolmeaastase ning Marek Valgele kaheaastase vangistuse, mida kummagi mehe puhul ei pöörata täitmisele, kui nad kolmeaastase katseaja jooksul uut tahtlikku kuritegu toime ei pane. Süüdimõistetud meestele on lisaks määratud käitumiskontrolli nõue.

Kohus rahuldas ka kannatanute tsiviilhagid summas 39 359 eurot. Tsiviilhagide tagamiseks konfiskeeriti ühelt süüdimõistetult sõiduauto Audi A6. Menetluskuludena peab Anton tasuma 1153 eurot ning Albri ja Valge 1057 eurot. Kohtuotsus ei ole jõustunud, selle peale on õigus edasi kaevata 15 päeva jooksul.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD