Ravimiamet: ravimite kättesaadavust tuleb parandada

Valik tableti kujul saada olevatest antihistamiinikumidest, mis aitavad mitme allergia korral. Foto: KADRI NAGEL

Ravimiameti hinnangul tuleks Euroopas tagada parem ravimite kättesaadavus ja ühtlustada ravimite turustamisega seonduvaid protsesse.

"Peame mõtlema sellele, kuidas ravimitele müügiloa andmise protsessi ladusamaks muuta, kuidas edendada nende ravimite, millel on juba Euroopa Liidus müügiluba, müügilubade taotlemist riikides, kus neid veel ei turustata, aga nende järele on vajadus," ütles ravimiameti peadirektor Kristin Raudsepp pressiteate vahendusel.

Võimalikud lahendused olukorra parandamiseks on Raudsepa hinnangul liikmesriikide omavaheline tõhusam teabevahetus tarnehäiretest, samuti tootja suurem vastutus ravimite turustamise planeerimisel. "Ravimite kättesaadavuse parandamisel tuleb kasutada ka digitaalseid võimalusi, näiteks e-pakendi infolehe arendusi," märkis Raudsepp.

Lisaks tuleks Raudsepa sõnul tugevdada järelevalvet, et seaduslikku müügiahelasse ei satuks võltsravimid ja rakendada ravimite turvamärgiste uus süsteem. "Samuti kliiniliste uuringute uue määruse rakendamine, regulatoorsete tegevuste optimeerimisvõimalused ja koostöö tõhustamine ravimiametite võrgustikus, ka Brexiti võimalik mõju," lisas ta.

Probleemide lahendamiseks kogunevad 5.-7. septembril Tallinnas Euroopa ravimiametite juhid. Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise perioodil toimub Ravimiamet korraldamisel ja osalusel üheksa kohtumist.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD