Kaljulaid: peame ID-kaardi turvaprobleemid lahendama ja edasi minema

Fotod: ANDREI JAVNAŠAN/Võrumaa Teataja

President Kersti Kaljulaid leiab, et ID-kaardi juures avastatud teoreetiline turvaauk tuleb kiiresti parandada, kuid kuna kõiki riske pole kunagi võimalik lõpuni kaotada, tuleb kõige haavatavamad e-teenused kõrvale jättes digitaalse ühiskonna arendamisega ikkagi edasi minna.

"Võimalikult kiiresti tuleb välja anda vea parandus ja loomulikult tuleb kiiresti hakata välja andma terveid sertifikaate," rääkis Kaljulaid usutluses rahvusringhäälingule (ERR). "Aga filosoofiliselt - juhin ma tähelepanu - on ka need sertifikaadid jälle terved kuni teatud arvutusvõimsuste kasvuni," lisas president Vikerradiole.

"Teoreetiliselt oled ju alati mingisuguse riski olukorras. Küsimus on riski realiseerumise tõenäeosuses. Ja see ei puuduta mitte ainult digitaalset maailma. Üle tee minemine on seotud riskiga. Elu ongi selline, kus me võtame teatud riske. Ja kõike seda arvesse võttes tulebki nüüd teha otsused, millised e-teenused on kasutatavad ja milliste puhul me arvame, et nende usaldusväärsus võiks väga pikaks ajaks - võime öelda igaveseks, kui tahame - saada pihta, kui me nende e-teenuste pakkumist jätkame," rääkis Kaljulaid.

"Meie digitaalse ühiskonnana tõnäoliselt tajume ja talume neid riske teistmoodi kui inimesed mujal. Jälle kord on meil võimalus olla maailmas esimene, kes näitab, et ka sellisel juhul on alati võimalik teha parandus ja minna edasi. Mitte minna tagasi," arutles president.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD