Soodustusega ravijalatsite müügi kord tekitab abivajajates pahameelt

Pilt on illustratiivne FOTO: VT

Soodustusega ortopeediliste jalanõude kuupäevapõhine müügi kord tekitab pahameelt ja probleeme nii abivajajatele kui abivahendite müüjatele.

Tööealisel inimesel on õigus osta kaks paari ravijalatseid aastas ning kui ta ostab ühe paari veebruaris ja teise paari novembris, siis õigus kahele uuele paarile tekib alates järgmise aasta veebruarist. Seega puudub abivajajal võimalus osta ravijalatseid kevadeks ja suveks, kui ta on sügisel ostnud juba sügisjalanõud ja talvesaapad. Meditsiini- ja ortopeediakaupade jaemüüja Salutaris OÜ hinnangul ei ole seetõttu abivahend enam vajaduspõhine vaid kuupäevapõhine.

„Näiteks tuleb klient Võrust või mujalt linnast ja leiab Tartus asuvast kauplusest endale sobivad ortopeedilised jalatsid, tal on olemas kõik seadusega ettenähtud dokumendid, arstitõendid ja tal on olemas ka finantsilised vahendid oma ostu sooritamiseks, aga tuleb välja, et oi jah, palun tulge nädala pärast või kuu pärast, siis saab teil aeg uute ortopeediliste abivahendite soetamiseks täis,“ kirjutas Salutarise juhatuse liige Külli Kikkas.

„Kelle huvides on selline kliendi solgutamine? Kliendid nimetavad seda mõnitamiseks,“ märkis ettevõtte juht sotsiaalkaitseminister Kaia Ivale saadetud kirjas.

Kikkase sõnul on selliseid näiteid, kus abivajaja peab kauplusest tühjade kätega lahkuma, kümneid ja kümneid. „Salutaris OÜ on ilmselt üks väiksema lepingumahuga sotsiaalkindlustusameti lepingupartnereid. Mis toimub siis veel teistes ettevõtetes? Võin öelda, et sama,“ märkis Kikkas.

Tema sõnul ei vasta selline kord inimeste reaalsele vajadusele. „Reaalse vajaduse on kindlaks teinud arst ja reaalselt on inimesel vajadus, sise-, välis-, talve- ja kevade- jt   jalatsite jaoks. Mida on kindlasti rohkem kui kaks paari aastas,“ kirjutas Kikkas.

Uus müügikuupäeval põhinev nõue on selgelt kilendivaenulik ning seetõttu avaldas Salutaris soovi, et ministeerium võimaldaks ka edaspidi ettevõtetel jalatsite müügil järgida aastapõhist müüki arvestusega 1. jaanuarist 31. detsembrini.

Comments  
  +2
Seda mõnitamist, mida praegu läbi viib sotsiaalkidlustusamet, ei oskand vist Brežnev kah unes näha!

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD