Tarbijakaitse: kaupade hinnaesitlus peab olema selge ja tõene

Võrumaa Teataja

Lähtuvalt tarbijate pöördumistest tuletab tarbijakaitseamet kauplejaile meelde, et kaupade hinnaesitlus peab olema tarbijaile selge ja tõene.

Tarbijakaitseameti poole on jätkuvalt pöördunud tarbijaid, kelle mureks on olnud kaupade hinnaerinevus riiulil ja kassas või on kampaania reklaamis väljakuulutatud tooted otsas juba kampaania alguses, teatas tarbijakaitseamet BNS-ile. Hinnaerinevused ja lubatud kauba puudumine on tarbijatele nörritavad ning ka seadusega keelatud.

Tarbijakaitseamet rõhutab, et kauplustel tuleb olla tarbijate vastu aus. Kampaaniaid tuleb planeerida nii, et selle lõppedes või vahetudes jõuaks ära vahetada ka hinnasildid vältimaks tarbija eksitamist või uue sisseostuhinnaga saabunud partii puhul korrigeeritakse hindu riiulil ja kassasüsteemis üheaegselt. Seda juhtub nii suuremates kui ka väiksematest poodides, apteekides ja mujalgi.

Seaduse järgi on hinnaerinevuse korral tarbijal võimalik kõrgemat hinda kassas kas aktsepteerida või loobuda ostust. Paljude kauplusekettide juhtkonnad aga on meedia vahendusel öelnud, et hinnaerinevuste korral kassas lahendatakse olukord riiulile märgitud hinna kasuks. Tarbijate pöördumistest nähtub aga, et sageli see nii ei ole.

Kauplejatel tuleb jälgida ka muid hinnateabe esitamise nõudeid. Euroopa Liidus peab kaupleja eelpakendatud kaupadel lisaks müügihinnale avaldama ka ühikuhinna ehk kauba ühe kilogrammi, liitri, meetri, ruutmeetri või tüki hinna. Seda välja arvatud kaubal, mille ühikuhind on samane müügihinnaga, näiteks on liitrises pakendis müüdava piima või mahla müügihind identne ühikuhinnaga.

Lisaks tarbijatelt saabunud vihjetele on varasem uuring näidanud, et iga kolmas tarbija on kogenud olukorda, mil kampaania raames välja reklaamitud tooted olid otsas enne, kui nad poodi jõudsid. Samuti on varasem uuring näidanud, et üldiselt on pakkumiste vahe vaid mõnekümne sendi piires, ent tarbijad tajuvad hinnaerinevust kordades olulisemana selle tegelikust väärtusest.

Comments  
  +2
või kilo hind müstika, iga nädal uus hind, kas jõuludeks 20eur kg.Pean silmas Võru Maksimarketi hindu nii toidu kui 2.korrusel asuva pisikese müügiboksis riiete hindu.Võru ja kaubamaja-naerukoht. Valmieras Valletta on kaubamaja,kuhu tasub raha jätta,sest hinnad on head. Ja sõbralikud teenindajad. 4.korrusel.maja on ikka kaubamaja,võrus on lihtsalt osakond ,kus üks nõuka ajast kriiskava häälega müüja vist aega parajaks tegi. Mõttetu maja.

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD