Muutub riigikogu valimistel ringkondades jagatavate mandaatide arv

FOTO: ANDREI JAVNAŠAN Võrumaa Teataja

Järgmistel riigikogu valimistel saavad Tallinna kaks valmisringkonds juurde kaks mandaati, millest üks võetakse ära Kagu-Eesti valimisringkonnalt ning teine Jõgeva- ja Tartumaa valimisringkonnalt, teatas rahvusringhääling (ERR) reedel.

"Inimesed asuvad elama järjest rohkem suurtesse linnadesse, eriti Tallinna. Seetõttu tuleb muuta ka mandaatide arvu," põhjendas valimisteenistuse juht Priit Vinkel ERR-ile.

Vastavalt riigikogu valimise seadusele jaotab mandaatide arvu valimisringkondades vabariigi valimiskomisjon, mis lähtub mandaatide jaotamisel ringkonna piiridest. Praegu on need maakonnapõhised, Tallinnas linnaosapõhised ning eraldi valimisringkond on Tartu. Ringkondadest välja jagatav mandaatide arv viiakse edaspidi vastavusse muutustega valijate elukohtades ning sellest võidab Tallinn ning kaotab Lõuna-Eesti, teatas ERR.

Võrreldes 2015. aasta riigikogu valimistega on 2019. aasta valimistel Jõgeva- ja Tartumaal üks mandaat vähem ehk seitse mandaati ning üks mandaat on vähem ka Võru-, Valga- ja Põlvamaad ühendavas valimisringkonnas, kuhu jääb kaheksa mandaati.

Ühe mandaadi saab juurde Tallinna esimene ehk Haabersti, Põhja-Tallinna ja Kristiine valimisringkond, kus edaspidi on kümme mandaati ning Kesklinna, Lasnamäed ja Piritat hõlmav Tallinna teine valimisringkond, milles hakkab olema 13 mandaati.


 


 

LOE VEEL


 

VIIMATI LISATUD


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD