Ligi 200 ID-kaardi uuendamisel on uuendatud kaart sulgunud

https://www.id.ee/

Teisipäevaks uuendatud 232 000 ID-kaardist on ligi 200 osutunud pärast uuendamist kasutuskõlbmatuks ning on tulnud seetõttu välja vahetada.

"Kaartide uuendamise käigus on välja tulnud üksikud juhud, kus kaarti ei saa kasutada või on lukustunud. Ligi 200 sellist kaarti on välja tulnud, mis on olnud vaja välja vahetada," ütles riigi infosüsteemi ameti (RIA) e-ID valdkonnajuht Margus Arm ajakirjanikele.

Kaartide sulgumine on olnud Armi sõnul tõenäoliselt tingitud vananenud tarkvara kasutamisest. Tema sõnul tuleb RIA käesoleval nädalal välja uue tarkvaraga, mille puhul sääraseid kaartide sulgumisi peaks välistama.

3. novembri hilisõhtul peatas riik ligi 760 000 turvariskiga ID-kaardi sertifikaadid. Kõik uuendamata sertifikaatidega ID-kaardid jäävad toimima isikut tõendava dokumendina. Peatatud sertifikaatidega ID-kaarte saab jätkuvalt uuendada politsei- ja piirivalveameti teenindustes ja kauguuendamise teel. Peatatud sertifikaate saab uuendada 31. märtsini.

Turvarisk puudutab ligi 800 000 ID-kaarti, sealhulgas digi-ID-d ning e-residendi- ja elamisloakaarti. Turvarisk ei puuduta mobiil-ID-d ega enne 2014. aasta oktoobrit välja antud ID-kaarte.

Septembri alguses teatasid valitsus, RIA ja PPA avalikkusele ID-kaardi turvariski avatastamisest Tšehhi teadlaste poolt. Senise teadaoleva teabe kohaselt ei ole turvarisk ühegi konkreetse kaardi puhul realiseerunud. Praeguseks on suletud ID-kaardi avalike võtmete andmebaas, kuna ilma avalikku võtit teadmata ei ole võimalik antud turvariski kaardi ründamiseks kasutada.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD