Ümbrikupalkade maksmine on suurenev probleem

Võrumaa Teataja

Ümbrikupalkade maksmine on kaubandus-tööstuskoja uuringu kohaselt viimasel aastal suurenenud, eriti terav on probleem ehituse ja transpordi sektorites.

"On vähenenud nende vastajate osakaal, kelle hinnangul makstakse sektoris ümbrikupalkadeks ainult 1-5 protsenti palkadest ning kasvanud nende osakaal, kes arvavad, et üle 20 protsendi ja enam," ütles kaubanduskoja peadirektor Mait Palts ajakirjanikele

Ehitussektoris hindavad pooled vastanutest ümbrikupalkade osakaaluks palgaväljamaksetest alla 20 protsendi ning pooled üle 20 protsendi. "Sektorite lõikes on kõige suurema murekohaga jätkuvalt ehitussektor, aga sinna juurde ka veonduse ja laonduse ehk transpordisektor," lisas Palts.

Samuti on ümbrikupalga maksmise probleem Paltsi sõnul suurenenud nende isikute tõttu, kelle kogu palk makstakse ebaausalt. Kui kevadel hindas ehitussektoris 17 protsenti vastajaid, et 20 protsenti töötajatest saavad kogu palga mustalt ning 3 protsenti, et 30 protsenti töötajatest saavad kogu palga mustalt, siis sügisese küsitluse kohaselt on vastanute osakaal kasvanud vastavalt 23 ja 15 protsendini.

Positiivsena selgub uuringust, et ettevõtjate osakaal, kes on nõus loobuma koostööpartnerist, kes maksab ümbrikupalka, suurenes 6 protsendipunkti võrra 64 protsendini. "Kuna ümbrikupalga probleem on süvenenud, siis on ka suurenenud nende hulk, kes seda tolereerida ei soovi ja on valmis ise samme astuma," märkis Palts.

Küsitletud ettevõtjate hinnangul aitaks ümbrikupalkade probleemi vähendada eelkõige töötajate harimine ja teavitamine. Samuti ettevõtete tegevuse põhjalikum kontrollimine ja karmim karistumine rikkumiste korral.

Comments  
  +5
Probleem on lihtsalt selles, et raha jookseb minusuguste taskust mõõda.
  +3
Mulle jääb arusaamatuks,et miks on ümbrikupalkade maksmine probleemiks Eestis?! See toimub ju ka mujal Euroopariikides ja sellele vaadatakse läbi sôrmede.Parem sissetulek kui mitte midagi.
  +3
Ei ole meil mõistliku maksusüsteemi mis oleks üheselt juriidiliselt mõistetav kõigile ja oleks maksu koormuselt normaalne kõigile.
Sellele kõigele vaadatakse juba läbi sõrmede riigi rahandus süsteemi poolt Uue Eesti Vaba Riigi algus päevilt.
Seda ehk selle et kõik tahavad ratsa rikkaks saada ja nüüd juba riik tahab uusi Euro standardeid ja mida veel.
Selle kõige juures unustatakse ära rafas.
See mida rafas tahab seda riik ei kuula.
Siin ongi ehk need käärid mis lõikavad kõigi rahakotist kümneka lühemaks.

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD