Menu

.      

Mesilaste kaitse koalitsioon nõuab närvimürgi kasutamise keeldu

Võrumaa Teataja

Erakond Eestimaa Rohelised (EER) koos 80 kodanike-, mesinike- ja keskkonnaorganisatsiooniga nõuavad mesilasi tapvate neonikotinoidide viivitamatut keelustamist.

Neonikotinoidid on väga tugevad närvimürgid, mida kasutatakse putukamürkides 1994. aastast. Sellest ajast on täheldatud mesilaste arvu olulist vähenemist aladel, kus põllud moodustavad maastikus suurema osa, teatas EER-i pressiesindaja esmaspäeval BNS-ile.Neonikotinoidid jõuavad nii vette kui põldudest kaugel asuvatele aladele, ohustades liigirikkust ja sellega ka inimese tervist.

Teisipäeval ja kolmapäeval arutavad Euroopa riikide esindajad neonikotinoidide kasutamise keelustamist kõigil põllukultuuridel. Praegu kehtib neonikotinoidide kasutamise keeld õistaimede puhul.

"Rohelised kuuluvad koos teiste maade teadlaste, mesinike ja keskkonnakaitsjatega vastmoodustatud mesilaste kaitse koalitsiooni. Me soovime, et Eesti hääletaks neonikotinoidide keelu poolt. Meil pole teist planeeti, et Maaga ohtlikke katseid läbi viia," ütles EER-i esimees ja Tallinna abilinnapea Züleyxha Izmailova.

On teada, et Suurbritannia, Iirimaa ja Prantsusmaa toetavad mürgi keelamist. EER-i aseesimehe Aleksander Laane sõnul isegi Euroopa Toiduohutusamet EFSA oli sunnitud tunnistama, et need närvimürgid kujutavad endast tõsist ohtu ja tuleb seetõttu keelata.

Saksamaal on putukate hulk 27 aastaga kahanenud 75 protsendi võrra. Kohe neonikotinoidide kasutuselevõtu järel, aastal 1994, märkasid Prantsuse mesilasepidajad mesilastarude tervise halvenemist. Prantsuse mesindussektorit tabas suur langus. Koos neonikotinoidide levikuga levis ka mesilaste väljasuremise laine üle Euroopa.

PAN Europe ekspert Martin Dermine kinnitas, et juba 2013. aastal oli piisavalt tõendeid, et neonikotinoidide kasutamine tuleb täielikult keelustada. Nende mürkide kasutamine välistab toidutootmise jätkusuutlikkuse. Mesilaste ja teiste tolmendajate tervis peab olema meie erilise tähelepanu all, sest nende hulk on kahanenud dramaatiliselt.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD