Eesti pole põllumeeste toetusele lisaraha eraldamise otsust teinud

Maaeluminister Tarmo Tamm  FOTO: ANDREI JAVNAŠAN Võrumaa Teataja

Maaeluminister Tarmo Tamme sõnul ei ole veel tehtud otsust riigieelarvest lisavahendite eraldamise kohta lisaks Euroopa Liidu erakorralisele 1,3 miljoni eurosele põllumeeste toetusele, liikmesriigid tohivad omalt poolt toetusele lisada kuni 100 protsenti.

Euroopa Komisjon otsustas tulenevalt kehvadest ilmastikuoludest saagikoristusperioodil eraldada Balti riikidele ja Soomele erakorralist toetust kokku 15 miljonit eurot, millest 1,3 miljonit eraldatakse Eestile, teatas maaeluministeerium.

Lisaks on liikmesriikidele antud õigus omalt poolt toetusele 100 protsenti riigieelarvest lisada. "Kuna info Euroopa Komisjonilt vahendite eraldamise kohta on värske, siis hetkel otsust riigieelarvest lisavahendite eraldamise kohta tehtud ei ole," ütles Tamm.

Erakorralisest toetusest 9,1 miljonit eurot saab Leedu, 3,5 miljonit eurot Läti, 1,3 miljonit eurot Eesti ja 1,1 miljonit eurot Soome. "Erakorralise toetuse eraldamine Euroopa Komisjoni poolt on hea näide koostööst põllumajandussektori esindusorganisatsioonide ja teadlastega, kes abistasid Euroopa Komisjoni jaoks vajalike andmete kogumisel küsitluse läbiviimise ja ekspertarvamusega," märkis maaeluministeeriumi põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsler Marko Gorban.

Vahendite jagamisel on Euroopa Komisjon arvesse võtnud, kui palju jäi erinevates riikides sel aastal sademete ja liigniiskuse tõttu talivilja külvamata. Eestis jäi hinnanguliselt külvamata üle 42 821, Leedus 291 722, Lätis 110 483 ja Soomes 34 654 hektarit talivilja. Toetust on võimalik maksta külvamata jäänud talivilja hektari kohta, tingimusel, et see moodustab vähemalt 30 protsenti põllumajandustootja talivilja pinnast. Toetus tuleb kasusaajatele välja maksta 2018. aasta septembri lõpuks.

Lisaks tegid Balti riigid Euroopa Komisjonile seoses probleemidega talivilja külvamisel ettepaneku paindlikkuseks rohestamise kultuuride mitmekesistamise nõude täitmisel. Ka selles osas otsib Euroopa Komisjon hetkel riikidele sobivat lahendust. Eelnõu kujul esitleb Euroopa Komisjon ettepanekut esmakordselt jaanuaris toimuvas otsetoetuste komitees.

Comments  
  0
Ei hoolita nendest.vaja ära täita alko puudu jääk.
  0
Kõki läheb alko aktsiisi augu täitmiseks!
  +1
ei hoolita põllumehest!
  +1
Euroopa Liidust ei tohi mitte mingisugust toetusraha vastu vôtta,sest selle eest peab Eesti moslemeid ja aafriklasi vastu vôtma.Kas tôesti raha on Eesti pôllumeestele tähtsam kui oma kodumaa saatus?

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD