Valitsus kiitis heaks aprillist pensionite 7,6-protsendilise tõusu

pixabay

Valitsus kiitis neljapäevasel istungil heaks aprillist pensionite keskmiselt 7,6-protsendilise kasvu, mis viib käesoleval aastal riigieelarvest 97,6 miljonit eurot.

Peale pensionide 7,6-protsendilist kasvu on näiteks 44-aastase staažiga inimese keskmine pension alates 1. aprillist üle 30 euro kõrgem ehk 446,5 eurot senise 415,6 asemel, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Eesti riik arvutab pensionid igal kevadel ümber, et hoida pensionid tasakaalus palkade ja hindade muutustega. Igale inimesele on arvutatud tema eelnevast tööpanusest sõltuv individuaalne pension. Lisaks pensionile arvutatakse ümber ka töövõimetoetuse päevamäär. Töövõimetoetuse suuruse arvutab töötukassa iga kalendrikuu kohta.

Pensioniindeksi väärtus sõltub 20 protsenti tarbijahinnaindeksi muutusest ja 80 protsenti sotsiaalmaksu pensionikindlustuse osa laekumise aastasest kasvust. Tarbijahinnaindeks tõusis 2017. aastal võrreldes 2016. aasta keskmisega 3,4 protsenti ja sotsiaalmaksu pensionikindlustuse osa laekumise aastane kasv on Rahandusministeeriumi andmetel 8,7 protsenti.

Riiklike pensionide indekseerimise maksumus käesoleval aastal on 97,6 miljonit eurot. Riiklikke pensione indekseeritakse 375 649 pensionäril. Töövõimetoetuse saajate arv 2018. aastal on hinnanguliselt 62 600 inimest.

Kehtiv pensionide indekseerimise kord hakkas kehtima 10 aastat tagasi, 1. jaanuaril 2008, kui indekseerimine seoti varasemast suuremas mahus sotsiaalmaksu laekumisega.

Lisaks plaanib valitsus kinnitada 2017. aasta isikustatud sotsiaalmaksu pensionikindlustuse osa keskmiseks suuruseks 2655,85 eurot, mida on 7,45 protsenti rohkem kui aasta varem. Sellest summast sõltub pensioni kindlustusosa suurus.

Möödunud aastal töötanud pensionäride pensionid suurenevad, sest neile lisandub eelmise aasta töötamise eest kindlustusosak, mis arvutatakse kasutades uut keskmist suurust. Pensionikindlustuse osa uut keskmist suurust kasutatakse pensionide määramisel ja ümberarvutamisel tähtajaga alates 1. aprillist. Eelmisel kalendriaastal töötas 730 301 isikut, nendest 157 685 olid pensionärid.

Comments  
  0
5€ tõusis ju :lol:
  0
Nõustun ka Кадри Жуков :-)
Aja jalad perse alt välja ja mine tööle, mida on siin vinguda. Koguaeg on üks ving ja hala. Eesti riik see ja too. Kui siin nii paha on siis piirid on lahti, tõmmake lesta siit, minge sinna kus on parem
  0
Кадри Жуков olen sinuga täiesti nõus. Lapsi ei tehta riigile ja rahade pärast, vaid endale ja ise peab hakkama saama. Vinguda on väga lihtne.
  0
Vähe lasteraha

Kommentaariumis on lahti sõda,
Makstass vähe lasteraha.
Võtaks isegi siin sõna:
Issand, issand – küll on paha!!

Jah, nuss, see on kuku lindu,
Saab, pea otsas käib ringi.
Poodin, kui näeb hindu,
Kurat – kinni jääb hingi.

Noored, annan nõu nüüd vähe,
Siis kui välja tahab loom,
Ja ehk pappigi jääb väheks
Abiks olla võib kondoom!
  0
Kuidas arvate. Mul pole teie arvamusest sooja ega külma. Ja ma ei tunne sellistele inimestele absoluutselt kaasa kes plaanivad lapsi teha lootes ainult toetustele!! Kena päeva jätku!!!
  0
Minu lastest?Minul lapsed oma elu peal :P Vahest võib ka teiste peale mõelda,aga teie vist ei tea sellest midagi kui ainult peale enda!
  0
Mul on hoopis teist ja teie lastest kahju!!!
  0
Mul teist lausa kahju
  0
No näete! Sellest ma räägingi :D ilmselt olete teie selline inimene kes teebki just lapsi riigile. tekib küsimus, et miks siis elate ainult lasterahadest? Vanemad võiks ja peakski tööle minema oma laste heaolu nimel. Meie kohus on pakkuda oma lastele kõike mida neile eluks vaja on.
  0
Teate üldse kui palju peresi elavadki ainult sellest???Arvan,et keegi ei ole oma lapsi teinud riigile kui ikka endale.Aga kahjuks on see ikka väga alandav kuidas Eesti riik suhtub lastega peredesse.Kas siis tõesti üks laps on väärt ainult 55€Kui teie Кадри Жуков olete rahul ,siis ju väga Ok
  0
Milleks vinguda laste rahade üle? Lapsed tehakse ikka endale, mitte riigile. Mina absoluutselt ei poolda seda kisa ja kära nende toetuste pärast. Inimene peab ise ka mõtlema enne kui hakkab lapsi planeerima kas üldse tuleb kuidagi sellega toime. Emad/isad ja vanaemad/vanaisad said küll meil väga hästi hakkama ilma toetuseta. Olge vahest õnnelik ka selle väikese eest mis te riigilt saate. :-)
  0
See meie Eesti riigi arvates tõesti suur summa :sad: See lihtsalt naeruväärne,et paneme 5€ lasterahale juurde küll nad rahul on.Lapsed kes on meie tulevik ikka niimoodi alandav lihtsalt
  -2
Ei tea kuna võib näha sellist lasteraha tõusu?

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD