Kaljulaid Valges Majas: Balti riigid ja USA on headuse teljel

Vabariigi Presidendi Kantselei

President Kersti Kaljulaid ütles teisipäeval Balti riigipeade ja USA presidendi Donald Trumpi kohtumisel Valges Majas, et Balti riigid ja Ühendriigid asuvad headuse teljel, teatas presidendi kantselei pressiteates.

USA-Balti tippkohtumise peamisteks teemadeks kujunes Balti riikide ja Ameerika Ühendriikide koostöö julgeoleku ja majanduse valdkonnas, teatas riigipea kantselei.

President Kaljulaid rõhutas kohtumise järel pressikonverentsil, et nii Eesti, Läti, Leedu kui Ameerika Ühendriigid jagavad samu väärtusi. "Demokraatia, isikuvabadused ning õigusriigi põhimõtte austamine on kõigi meie riikide, aga ka kogu rahvusvahelise julgeolekuarhitektuuri nurgakivideks. Neid väärtusi peame me koos kaitsma, kus ja mil iganes need ohus on. Meie riigid on koos headuse teljel (axis of good)," ütles Kaljulaid.

Ameerika Ühendriikidel on väga suur roll nii Balti riikide kui kogu Euroopa julgeoleku tagamisel. Ameerika Ühendriikide juhtroll NATO-s on võtmetähtsusega ning on alliansi üheks nurgakiviks. Tugeva NATO aluseks on ka õiglane koormajagamine ning kohtumisel president Trumpiga arutati kuidas selles küsimuses juulis toimuva NATO tippkohtumise eel edasi liikuda, seisis pressiteates.

Vabariigi Presidendi Kantselei

Majanduskoostööst rääkides tõi president Kaljulaid välja, et kuigi kahe riigi majandused on väga erineva suurusega, muutuvad digitaalses maailmas nii vahemaad kui suurused vähemtähtsaks. "Täna ei ole Eesti ja Ameerika Ühendriikide kaubandussuhted liiga tihedad ning siin on kindlasti kasutamata potentsiaali. Õnneks on ka juba täna ettevõtteid, kes Eestis sel suunal töötavad ning usun, et meie avatud majandus ning madal bürokraatiatase on atraktiivsed ka Ameerika investoritele," ütles riigipea.

Lisaks avaldas president Kaljulaid kohtumisel ka tänu Ameerika Ühendriikidele ja ameeriklastele toetuse eest, mida nad Balti riikidele okupatsiooni-aastatel näitasid. "USAs lehvis terve selle aja sinimustvalge, kui kodumaal sest vaid unistada võisime. Me teame seda, me mäletame seda ja me oleme selle eest tänulikud," ütles riigipea.

Presidentide kohtumisel võeti vastu ka deklaratsioon tähistamaks saja aasta möödumist Eesti, Läti ja Leedu iseseisvumisest ning riikidevahelise partnerluse uuendamise puhul. Deklaratsioonis keskendub riikide koostööle julgeoleku, majanduse ja inimestevaheliste kontaktide edendamise vallas.

Vabariigi Presidendi visiit jätkub Balti-USA ärifoorumi ja USA rahvusliku julgeolekunõuniku H. R. McMasteri õhtusöögiga. Homme peab Vabariigi President avaliku loengu, asetab pärja langenud sõdurite mälestuseks Arlingtoni sõjaväekalmistul ning külastab Eesti päritolu sõjaväelaste haudu. Kolmapäeva õhtul osaleb riigipea Eesti saatkonnas kohalikule eestlaskonnale ja Eesti sõpradele korraldataval vastuvõtul.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD