RMK istutab tänavu 20,7 miljonit puud

Käesoleval nädalal algab riigimetsas kevadine istutushooaeg, mille käigus istutab Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) 20,7 miljonit puud.

RMK metsakasvatustalituse juhataja Toomas Väädi sõnul on kasvama pandavate taimede arv sarnane eelmisele aastale, kuid panustatakse senisest rohkem taimede paremale vastupidavusele.

"Selleks paneme tänavu kasvama rekordilised 3,5 miljonit biovaha ja liimiga kaitstud männitaime, et hoida eemal noori puid ohustavaid männikärsakaid ning kaitseks sõraliste vastu pritsime sügisel 1500 hektaril noori männitaimi looduslike repellentidega.  Need abinõud võimaldavad istutada ühele hektarile 3500 männitaime asemel 3000 ja uuendada suuremat pindala," ütles Väät pressiteate vahendusel.

20,7 miljonist taimest pannakse kevadel mulda 19,7 miljonit ja sügisel miljon. "Sügisistutus on andnud mineraalmuldadel häid tulemusi ja aitab hajutada kevadist istutuskoormust, mistõttu kavandame sel aastal sügisistutust juba üle Eesti," märkis Väät.

Kõige rohkem, 3,2 miljonit taime pannakse tänavu kasvama Ida-Virumaal, järgneb Pärnumaa 2,3 miljoni taimega ning Põlvamaa 1,9 miljoni taimega. RMK taimlates ja metsas saab sel kiirel ajal hooajalist tööd üle 1700 inimese. Kokku istutatakse mände 10 miljonit, kuuski 9,2 ja kaski 1,5 miljonit.

RMK kasutab käesoleval aastal esmakordselt ka masinistutamist, mille käigus tehakse ühe võttega ära nii maapinna ettevalmistus kui ka istutamine – esmalt tehakse ekskavaatori noole külge kinnitatud spetsiaalkopaga istutamiseks sobilik mätas ning sama töövõttega paigaldatakse istutuspeaga mättale suletud juurekavaga taim. Istutusmasinaga kasutatakse ära kõik taimekasvatuse võimalused, eelnevalt külmas hoitud ja suletud juurekavaga taimi istutatakse ka suvisel perioodil. Uudse tehnikaga on plaanis istutada 200 hektarit.

Kokku uuendab RMK sel aastal metsa 11 600 hektaril, millest istutatakse 7700 hektaril ja külvatakse 320 hektaril. Looduslikule uuenemisele jäetakse 2000 hektarit ning looduslikule uuenemisele aidatakse kaasa 1600 hektaril.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD