Uuring: iga neljas 1. klassi laps on ülekaalus või rasvunud

Pilt on illustratiivne

Iga neljas esimese klassi laps Eestis on ülekaaluline või rasvunud, selgub vastsest laste rasvumise seireuuringust.

Tervis Arengu Instituudi (TAI) uuringu kohaselt on rasvunuid kümnendik ja lisaks lihtsalt ülekaalulisi on 16 protsenti kooliteed alustanud lastest, teatas terviseameti pressiesindaja kolmapäeval BNS-ile. Normaalkaalus on 72 protsenti lastest, kuid alla kahe protsendi on alakaalus.

Ülemäärase kehakaalu levimus on suurem poiste hulgas: 29 protsenti võrreldes 23 protsendiga tüdrukute hulgas. Kõrgeim ülemäärase kehakaaluga laste osakaal oli Hiiumaal (37 protsenti) ja Läänemaal (35), madalaim Tartumaal (24) ja Harjumaal (25).

Üheks oluliseks seoseks laste ülekaalu juures on hommikusöögi söömata jätmine. Uuringupäeval hommikusööki söönute seas oli ülemäärase kehakaaluga lapsi vähem kui mittesööjate hulgas - vastavalt 26 ja 32 protsenti. Samuti oli ülemäärase kehakaaluga laste osakaal väiksem nende hulgas, kes osalesid regulaarselt treeningutel.

Uuringu juhi, TAI vanemteaduri Eha Nurga sõnul on koolidel ja teistel lasteasutustel laste toitumis- ja liikumisharjumuste kujundamisel ja võimaluste loomisel suur roll.

"Enamikus koolides on olemas oma spordisaal, paljudel on territooriumil ka mänguväljak. Samas on õues mängimine igas vahetunnis lubatud vaid pooltes koolides, ligi kümnendikus koolidest ei olnud aga õues mängimine lubatud üheski vahetunnis," sõnas ta.

Võimalus süüa koolisööklas hommikueinet on olemas ligi pooltes koolides. Vahepaladeks pakutakse aga koolipuhvetites enam maiustusi kui tervisesõbralikke näkse - kui maiustused on kättesaadavad 56 protsendis koolides, siis palju vähematest koolides on võimalik õpilastel osta salatit (25 protsenti), võileibu (30) või kuivatatud puuvilju ja pähkleid (29).

"Sellises olukorras, kus ligi veerand lastest kannab igapäevaselt kaasas lisakilosid, ei saa jääda passiivseks. Siin ei ole ühest lihtsat lahendust, sekkuma peame me kõik - nii kodud, kool kui ka riik - korraga. Kui alustame sellest, et meie lapsed ei jäta kodus või ka koolis hommikusööki söömata, tagame koolis tervisliku toiduvaliku nii koolitoidu osana kui ka koolipuhvetites ja hoolitseme selle eest, et lapsed iga koolipäeva jooksul saaksid vähemalt ühe tunni aktiivselt liikuda, oleme juba suure sammu edasi astunud,“ lisas Nurk.

Laste ülekaalulisuse ja rasvumise hindamiseks mõõdeti ja küsitleti 2016. aasta kevadel kokku 12 700 esimese klassi õpilast 381 koolis üle Eesti.

Uuring valmis Maailma Terviseorganisatsiooni laste rasvumise seire algatuse (COSI) raames.

Comments  
  0
Oleme küll kõikidele avatud - odavaim variant joosta või kõndida, mudilastest kuni kõrge eani välja! Peaasi, et ise oma jalal liigutakse. Mudilaste jooksule lapsi toovad täiskavanud peaksid oma isikliku eeskujuna samuti mingil distantsi omas tempos läbima! Kiirus polegi kõige oluline, PIGEM JÄRJEKINDEL OSALEMISLUST! Järgmine on 10. mail Tamula järve ümbruses, kõik jõuavad starti, sest neid on mitu! Vaata meie kodulehelt või FBlehelt.
  0
Kuigi see formaat eeldab suuremat tulemuslikkust, on ka siin osalemine ja uute spordialade proovime täiesti oodatud tegevus! Kus siis veel, kui mingil spordialal otsest sarja ette panna pole! Oma lemmikspordialaga korraks tegemine annab elule kindlasti särtsu, eriti tore on, kui ka lapsed kaasata! Üksteisega konkureerimine teeb ka sportimise alati põnevamaks!
  0
Praeguseks hetkeks on meie sari küll koos talvega ajalooks saanud, aga nagu vanasõna ütleb "rege rauta suvel", siis kõik allpool loetletud sarjad aitavad järgmsieks hooajaks ettevalmistuda ja suusatamine polegi tegelikult "võimatu missioon" Tasub proovida ja vaikselt oma toonust tõsta, et vastupidavus tekkiks.
  0
Eks see on juba tänapäeval nii tavaline . Süüakse liiga palju magusat ja üldse liikumist on ka vähem kuna enamiku aega istutakse arvuti taga .
  0
Kevadest sügiseni, väikese suvepuhkusega, on igal kolmapäeva pealõunal võimalik Võrumaa erinevates looduskaunites kohtades ja ka Võru linnas lahedalt seigelda. Jällegi kogupere sündmus, mille käigus jõuab nii kaarti õppida kui päevasündmisi käsitleda. Orienteeerumise, kui elutähtsa oskuse kohta saab rohkem infot ise õppida, päevakute kohta üle Eesti ja palju muud vajalikku leida http://paevakud.ee/
  0
Ja kui suusasarjas on harjutades suusad libisema saadud, siis on paras aeg proovida ka meie maratoni või järgmise päeva matka - jällegi täiesti võimalik kodu perega, mudilastest kõrge eani! Ja kui ilus on Haanjamaa loodus!
  0
Võrumaal on üle-Eesti üks tihedamaid ja parimaid koolinoorte võistlussarju "Võrumaa koolide spordimängud", kus on väljundeid nii võistkondliku ja individuaalse arengu ning osalemisjulguse, meeskonnatöö omandamiseks. Sportlik pingutus pealekauba rahvaste-, korv-,võrk- ja jalgpallis, saalihokis, suusatamises, kergejõustikus, murdmaajooksus, orienteerumises ning kombineeritud teatevõistlustes. Tasub julgelt oma kooli kehalise kasvatuse õpetaja poole pöörduda, tema teab juhendada.

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD