Menu

.      

Danpower Eesti langetab Võrus kaugkütte hinda 1,3 protsenti

FOTO: ANDREI JAVNAŠAN Võrumaa Teataja

Võru kaugkütteettevõte Danpower Eesti AS langetab alates maist efektiivsuse kasvu tõttu Võrus kaugkütte hinda seniselt 55,27 eurolt megavatt-tunnilt 1,3 protsenti 54,53 eurole megavatt tunni eest, millele lisandub käibemaks; lisaks plaanib ettevõte sel aastal investeerida Võrru 1,2 miljonit eurot.

Võru soojatootmine põhineb 97 protsendi ulatuses biomassil – hakkpuidul. Möödunud aasta vihmased ilmad viisid alla toormaterjali kvaliteedi ning kuna toormaterjali kättesaamine metsast oli raskendatud, siis ka hakkpuidu hind tõusis, teatas ettevõte.

"Oleme pidanud sama energia kättesaamiseks suurendama kütuse kogust, kuid ometigi on meie katlamajade energiatõhusam soojatootmine taganud kaugküttevõrgu kõrge tõhususe ning tänu uutele suurtele soojusvõrguga liitujatele saame lõpphinda sel aastal alandada," rääkis Danpower Eesti juhatuse liige Kairi Wolff.

Danpower Eesti kaugküttevõrguga liitus möödunud aastal muuhulgas Kaitseväe Taara linnak – selle projekti raames ühendati Võru kesklinna võrguga ka muidu amortiseerunud katlamajaga Laane võrk. Teiseks suuremaks liitujaks oli mööblitootja AS Wermo, mis otsustas kaugkütte kasuks tänu aastaringsele tarnekindlusele. Lisaks neile liitus 2017. aastal Võru soojusvõrguga kuus väiksemat hoonet.

Wolffi sõnul jätkab Danpower Võru kaugküttevõrgu arendamisega, investeerides sel aastal 1,2 miljonit eurot efektiivsesse tootmisesse ning võrgu laiendamisse.

"Planeeritud tööde hulgas on näiteks Võrusoo katlamaja hakkpuidukatelde juurde suitsugaaside kondensaatori paigaldamine, mis võimaldab muidu keskkonda kadunud soojust suunata soojusvõrku. Seadmes kondenseeritakse veeaur ning kasutatakse ära faasimuutusest tulev energia. Lisaks puhastab seade suitsugaase tolmust ehk Võru kaugküte muutub seeläbi veelgi keskkonnasõbralikumaks ning tõhusamaks,” nentis Wolff.

Ta lisas, et lisaks pikendatakse soojavõrku Vilja ja Tartu tänavatel kuni Võru vallamajani, mis samuti sel aastal kaugkütet tarbima hakkab. Suve teises pooles liidetakse Võru soojavõrguga Räpina maantee uusarendused ja sealsed kauplused.

"Alates 2012. aastast, mil Danpower alustas Võrus teenuse osutamist, on ettevõte investeerinud Võru kaugküttevõrkku 4,5 miljonit eurot," ütles Wolff.

"Viie aasta suurimad investeeringud on olnud 1,3 miljonit eurot maksma läinud Võrusoo katlamaja renoveerimine, mis on aidanud suurendada katlamaja efektiivsust umbes 10 protsendi võrra, ning ka Võru kaugküttevõrgu laiendamine investeeringumahuga umbes 1,2 miljonit eurot," märkis Wolff.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD