Perehüvitiste seaduse muutmise eelnõu läbis esimese lugemise

FOTO: Aigar Nagel

Riigikogus läbisid kolmapäeval esimese lugemise vanemapuhkuste ja -hüvitiste süsteemi teise etapi muudatused, millega lapsevanemad, seal hulgas lapsendajad ja hoolduspered saavad võimaluse vanemahüvitist senisest oluliselt paindlikumalt kasutada ja mõlema vanema vahel jagada.

Erinevate vanemapuhkuste tasustamise põhimõtted ühtlustatakse ja edaspidi maksab kõiki vanemapuhkustega seotud hüvitisi sotsiaalkindlustusamet, teatas sotsiaalministeeriumi pressiesindaja BNS-ile.

"Vanemapuhkuste- ja hüvitiste süsteemi muudatused annavad edaspidi vanematele võimaluse valida väga erinevate kombinatsioonide vahel - näiteks saavad ema ja isa olla samal ajal lapsega kodus ja saada vanemahüvitist, võtta vanemapuhkust kalendripäevade kaupa, samuti kombineerida töötamist ja lapsega koosolemist," ütles sotsiaalkaitseminister Kaia Iva. "Eesmärk on, et riik sekkub minimaalselt vanemate otsustesse ning pakub peredele paindlikke võimalusi lapse kasvatamisel ja hooldamisel just tema esimestel eluaastatel. Uuendusena on edaspidi vanemapuhkusele ja -hüvitisele õigus ka lapsendajatel ja hoolduspere vanematel."

Olulise muudatusena saab edaspidi vanemahüvitise jagada ära ka pikema perioodi peale kui 18 kuud. See tähendab, et vanemahüvitist on võimalik saada kuni kolme aasta jooksul, kuid vanemahüvitise kogusumma sellest ei muutu. Erinevaid võimalusi on palju, näiteks saavad mõlemad vanemad osalise tööajaga töötada ja võtta vanemahüvitist välja osaliselt või siis kui lapsevanem tööl ei käi, saab ta igakuiselt välja võtta pool vanemahüvitist, pikendades seega vanemahüvitise saamise perioodi lapse kolmeaastaseks saamiseni.

Edaspidi tagatakse mõlemale vanemale kümme tööpäeva tasustatud lapsepuhkust kuni lapse 9-aastaseks saamiseni. Nii ei teki edaspidi segadust, et üks vanem on lapsepuhkuse päevad juba ära kasutanud ning mõlemal vanemal on samaväärne võimalus lastega aega veeta.

Lisateavet vanemapuhkuste- ja hüvitiste süsteemi täiustamisest leiab http://www.sm.ee/et/vanemapuhkuste-ja-huvitiste-susteemi-taiustamine

Eelnõu muudatusettepanekute tähtajaks määrati 1. august 2018.


 


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD