Eesti vetest on poole aastaga leitud ligi 140 lõhkekeha

Eesti vetest on tänavu esimese poolaasta jooksul avastatud ligi 140 lõhkekeha, neist üle 130 avastati õppusel Open Spirit.

Vahetult enne õppust miinitõrjeõppust Open Spirit 2012 viis miinilaevade divisjon läbi siseriikliku harjutuse mille käigus leiti viis Teise maailmasõja aegset Saksa päritolu põhjamiini, ütles BNS-ile kaitseväe peastaabi pressiesindaja. Ühtlasi kaardistati sel harjutusel Open Spiriti tuukriüksustele planeeritud mereala Hiiumaa ja Vormsi vahel.

Tänavu mais korraldatud õppuse Open Spiriti käigus avastati kokku ja identifitseeriti 132 lõhkekeha. Neist tehti kahjutuks 87. Ülejäänud avastatud lõhkekehad on positiivselt identifitseeritud, kaardistatud ja dokumenteeritud. Peamiseks põhjuseks, miks neid kahjutuks ei tehtud, on eelkõige merepõhjas olevatest kommunikatsioonikaablitest tulenevad piirangud lõhkamisel. Samuti kehtivad Lääne-Eesti saarestiku merealadel aastaajast sõltuvad looduskaitselised piirangud.

Valdav osa avastatud ja identifitseeritud lõhkekehadest asus või asub Tallinna lahe piirkonnas.

"Eestlaste ja liitlaste koostöö on siiani väga hästi tominud ja seda peaks kindlasti jätkama. Miinitõrje on väga pikk ja keeruline tegevus, millesse on hetkel kaasatud meie partnerriigid ja merelised asutused. Selline tihe koostöö suurendab töö efektiivsust ja merel turvalisuse tagamist," ütles kaptenmajor Ain Pärna mereväe staabist BNS-ile.

Kokku leiti seega Eesti vetest tänavu esimese poole aasta jooksul 137 lõhkekeha.

Alates 1994. aastast on miinitõrjeoperatsioonide käigus Eesti vetest leitud üle 850 lõhkekeha.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD