Analüütik: Euribor hakkab tõusma tuleva aasta lõpul

Nordea Panga peaökonomist Tõnu Palm ütles ajalehele Eesti Päevaleht, et finantsmaailm peab juuli algusest saati järjest kõigi aegade madalamaid tasemeid saavutava kuue kuu Euribori tõusuteele mineku ajaks 2013. aasta lõppu, praegu on Euriboril veel langemise ruumi.

Palmi sõnul võib edasine langus olla aga marginaalne. "Loomulikult peab arvestama võimalusega, et ka siis, kui majandusolukord ei lähe paremaks, võib Euribor tõusta – seda kogesime juba 2008. aastal, kui olukord läks kehvemaks ja pankadevaheline usaldamatus viis euribori kasvuni."

Palmi sõnul jääb Euribor mõneks ajaks madalaks ja laenuvõtjate jaoks on hea aeg, kuna intressid tulevad samuti pigem allapoole.

Swedbanki Balti investeerimiskeskuse juht Kristjan Tamla ütles ajalehele, et pikemas perspektiivis on väga tõenäoline, et Euribor on praegusest tasemest kõrgemal.

"Keskpangad on globaalsesse finantssüsteemi pumbanud väga suurel hulgal vahendeid ning kui need hakkavad lõpuks sealt reaalmajandusse jõudma, kiireneb tõenäoliselt ka inflatsioon ja sellega koos Euribor."

Kuue kuu Euribor langes teisipäeval 0,012 protsendipunkti 0,805 protsendini. Näitaja on praegu 2010. aasta märtsi madalaimast tasemest 0,139 protsendipunkti võrra madalamal.

Pankadevahelise rahaturu intressinäitaja Euribor on seotud Euroopa Keskpanga (EKP) baasintressidega. Eelmisel nädalal otsustas EKP nõukogu langetada baasintressimäära 0,25 protsendipunkti võrra ajalooliselt madalaimale tasemele ehk 0,75 protsendile.

Euriboriga on seotud suur osa eluasemelaenudest Eestis.

bns


 


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD