SDE: Eesti peab täitma kohustusi eurotsooni liikmena

Sotsiaaldemokraadid leidsid oma reedel toimunud volikogu istungil, et Eesti peab täitma oma kohustusi Euroopa Liidu (EL) ja eurotsooni liikmena.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna (SDE) volikogu istungil oli arutlusel Euroopa stabiilsusmehhanismiga (ESM) liitumine, teatas erakonna pressiteenistus.

"Eesti on EL-i eelarvest solidaarselt antavate toetuste aktiivne kasutaja ja eurotsooni kriisi vindumine mõjutab meie toimetulekut väga otseselt. Arvestades ka Eesti ettevõtete tihedat seotust Euroopa turgudega on kriisi mõju kindlasti negatiivne," lausus SDE volikogu esimees ja europarlamendi liige Ivari Padar.

"Ei saa välistada, et ESM-iga liitumisel tuleb võetud kohustusi kanda. Perspektiiv ei ole meeldiv, kuid vajalike otsuste eest kõrvale põiklemine töötab Eesti huvide vastu," selgitas Padar. Ta rõhutas, et stabiilsusmehhanism ei paku Euroopa võlakriisile lõplikku lahendust, kuid selle mitte rakendamisel oleks ettearvamatud tagajärjed.

Erakonna esimees Sven Mikser taunis teravalt valitsusliikmete viimaste päevade seisukohti, mille kohaselt käib olulistel teemadel arutelu pidamine riigikogule ja avalikkusele üle jõu.

"Parlamentaarne demokraatia ja kodanike häält kuulda võttev riigivõim on igasuguse kahtluseta olulisemad väärtused kui ükski rahanduslepe. Kui ministrile tundub, et rahvas tema seletusi ei mõista, siis peaks ta kõigepealt peeglisse vaatama ja enesekriitiliselt küsima, kas süüdi on kuulaja rumalus või ehk hoopis kõneleja ebapiisav selgitamisoskus," rõhutas Mikser.

Mikseri sõnul on väga oluline koos riigikogu ja avalikkusega diskuteerida, kas Eesti põhiseadus annab praeguses Euroopas esile kerkivate olukordade tarvis piisavalt selgeid vastuseid. "Eesti riikliku suveräänsuse küsimusi tänases EL-is ei pruugitud paarkümmend aastat tagasi põhiseadust välja töötades ette näha."

Volikogu on SDE kõrgeim organ üldkogude vahelisel ajal. See koosneb erakonna juhatuse liikmetest ning piirkondade esindajatest. Volikogu koguneb vähemalt neli korda aastas ning selle juhataja on europarlamendi liige Ivari Padar.

Comments  
  +2
kuid eurotsooni liikme kohustus ei välista karantiide nõudmist teistelt. Kõikide kohustused (ka teiste kohustused-karantiid) tuleb paika panna.

 


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD