Vene-Eesti piiril käivitub uus kahepoolne e-piirijärjekorra süsteem

Parandamaks oluliselt Venemaa ja Eesti vahelist piiriületust, võtab Venemaa laupäevast Kunichnaja Gora - Koidula piiripunktis kasutusele GoSwift e-piirijärjekorra süsteemi, mis võimaldab vältida piiril järjekordades seismist ja läbida nii Venemaa kui Eesti piiripunktid keskmiselt ühe tunniga.

GoSwifti Eesti poolse juhi Hannes Plinte sõnul on tegu esimese Venemaa ja Euroopa Liidu vahelise piiripunktiga, kus saab e-järjekorra alusel mõlemal suunal piiri ületada. Lähinädalatel liituvad kolmekuise e-piirijärjekorra süsteemi pilootprojektiga ka Shumilkino-Luhamaa ning Ivangorod-Narva piiripunktid.

„Täna on kindlasti ajalooline hetk, mida jälgitakse tähelepanelikult kogu Euroopas, mil esimeses Eesti ja Venemaa vahelises piiripunktis peaks kaduma kogu Euroopa ja Venemaa piiridel harjumuspärane vaatepilt kilomeetrite pikkustest piirijärjekordadest,“ selgitas Plinte.

Tema sõnul saab nüüdsest nii Eestist Venemaale kui ka Venemaalt Eestisse reisides ületada piiri ilma füüsilises järjekorras seismata. "See eeldab vaid oma sõiduki eelnevat registreerimist GoSwifti interneti kodulehel ja määratud ajaks piirile ilmumist. Süsteem käivitati tänu Venemaa riigiameti Rosgranitsa initsiatiivile ja sealsete ametnike ja juhtkonna abile. Rosgranitsa otsis piiriületajate elu mugavamaks tegemise vahendeid, sealt jõuti välja GoSwifti e-piirijärjekorra infosüsteemini. Nüüd pole Venemaalt Eestisse suundujatel enam vajadust maanteejärjekorras pikki tunde aega mõttetult surnuks lüüa ega bensuvedajatega järjekorras konkureerida,“ rääkis Plinte.

Tema sõnul puudutab e-järjekorrasüsteem nii sõiduautosid kui veokeid ja peaks oluliselt mugavdama äri- ja turismireisijate kahe riigi vahelist liikumist. „Tean isiklikult mitmeid soliidseid vene peresid, kes juba mõnda aega sellist piiriületuse võimalust ootasid, et saaks suvistel nädalalõppudel Pärnusse puhkama sõita ja taas esmaspäevaks tagasi tööle jõuda,“ rääkis Plinte.

Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsioon (ERAA) peasekretär Toivo Kuldkepp märkis, et GoSwifti e-järjekorra süsteem on praeguseks Eesti-Venemaa suunal toiminud juba aasta aega ja on ennast igati õigustanud. „Au meestele, kes on suutnud lahendada aastaid mureks olnud õudusolukorra, mida on telerist näinud ilmselt iga eestlane,“ rääkis ta.

Kuigi praegu on tegu vaid kolmekuise pilootprojektiga, avaldas Kuldkepp lootust, et süsteem jääb kehtima alatiseks. „Usun, et kui klientide rahulolu ametnikeni jõuab, veenduvad nad vajaduses süsteemiga jätkata,“ märkis ta.

Hannes Plinte sõnul pole välistatud, et esimestel nädalatel võib Venemaa piiril ette tulla üksikuid tõrkeid piiriületuse sujuvuses, sest ametnikele ja ületajatele on süsteem uus ja vajab harjumist. Seetõttu palub ta reisijatelt pikka meelt ja kannatlikkust. „Kui avasime sama süsteemi Eesti-Venemaa suunal eelmise aasta 1. augustil, siis kohtasime samuti tõrkeid, mis polnud peamiselt mitte infotehnoloogilised, vaid olid seotud inimeste töökorralduse muutusega.“ lausus ta. „Kuid 2-3 nädalaga võeti süsteem omaks ja hiljem pole probleeme ette tulnud. Küllap juhtub sama ka Venemaa poolel süsteemi juurutamisega.“

Aastas läbib Eesti ja Venemaa piiri kolmes piiripunktis üle 600 000 sõiduauto ja veoki.

GoSwift on e-piirijärjekorra infosüsteemi kaubamärk, mille taga seisavad Venemaa ja Eesti ettevõtted OÜ Girf ja OOO GoSwift.ru.


 


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD