Hiiumaa Eiffeli torn sai lõpuks ehitusloa

Kohaliku mehe poolt Hiiumaa Kõrgessaare valda püsti pandud Eiffeli torni koopia sai lõpuks ehitusloa, kirjutab Õhtuleht.

Jaan Alliksoo ehitatud 30 meetri kõrgust torni, mida igal aastal külastavad tuhanded turistid, peetakse ohtlikuks. Torn valmis 2007. aastal ning kohalik omavalitsus on varem nõudnud torni lammutamist. Nüüd sai torn lõpuks ehitusloa.

Ehitusloa saamiseks tegi projekti sümboolse tasu eest Eesti Projekt koostöös ühe Soome firmaga. Kõrgessaare vallavanema Jaanus Valgu sõnul on Alliksool aega kaks aastat, et torn muuta euronormidele vastavaks ja igati turvaliseks. Et nõudeid täita, tuleb Saksamaalt tellida kalleid trosse ja raudkonstruktsioone. Alliksoo hinnangul vajab ta kogu projekti elluviimiseks veel 100 000 eurot, vallavanema meelest kulub selleks rohkemgi.

Eesti Projekti endine juhatuse liige Ken-Voldemar Lehtpuu sõnul oli nende sooviks, et taoline huvitav asi ei kaoks. "Omanikul tuleb veel päris suur töö ära teha, et torn püsima jääks," nentis Lehtpuu.

Valgu sõnul võinuks Alliksool ehitusluba olla juba ammu, kui mees korrektsem ja aktiivsem oleks. "Kahjuks see torn on ohtlik. Ja ei saa mina kahel käel soovitada kellelgi sinna üles minna," ütles Valk. Vältimaks, et keegi end ohtu paneks ja torni roniks, on vallal Alliksoo kirjalik tunnistus, et sinna kedagi ei lasta.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD