Ansip Afganistanis: Eesti jätkab sõjalist panust kuni see on vajalik

Peaminister Andrus Ansip kinnitas teisipäevasel kohtumisel Afganistani presidendiga, et Eesti toetab NATO tegevuskava Afganistanis ning Eesti jätkab oma sõjalist panust senisel tasemel kuni see on vajalik ja oodatud.

"Oluline on, et allianss tegutseb ühtsena ning me lahkume üheskoos, nii nagu me seda missiooni ka üheskoos alustasime," ütles Ansip valitsuse pressiesindaja vahendusel BNS-ile.

Afganistani president Hamid Karzai tänas Eestit panuse eest Afganistani julgeoleku tagamisel. Lisaks tutvustas Afganistani president Eesti peaministrile Afganistani tulevikuplaane. Kahepoolseid suhteid arutades tundis Karzai huvi Eesti meditsiinihariduse ning e-teenuste vastu.

Chicagos toimunud NATO tippkohtumisel otsustati, et tuleva aasta keskpaigast muutub ISAF-i sõjaline roll pigem Afganistani nõustamiseks ja koolitamiseks. Vähehaaval vähendab NATO oma sõjalisi üksuseid Afganistanis ning ISAF-i operatsioon lõpeb ületuleva aasta 31. detsembril. Järgnevaks perioodiks on NATO valmis välja töötama uut missiooni, eesmärgiga treenida ja nõustada Afganistani julgeolekujõudusid.

Ansipi sõnul keskendub Eesti Afganistani julgeolekujõudude toetamisel eelkõige politsei arendamisele. Eesti on saatnud Euroopa Liidu politseimissiooni neli ja NATO väljaõppemissiooni samuti neli politseiinstruktorit. Samuti jätkab Eesti Afganistani ülesehitusse panustamist ka tervishoiu- ja haridussektori toetamise, sisejulgeolekuvõimekuse ning demokraatia arendamise kaudu.

"Oleme üksteisele andnud lubadusi, mida peame täitma – rahvusvaheline kogukond jätkab oma toetust Afganistani ülesehitamisel ning Afganistani valitsus peab minema edasi reformidega rahu, stabiilsuse ja majandusliku jätkusuutlikkuse tagamiseks," ütles Ansip. Peaministri sõnul on oluline saavutada konsensuslik arusaam, kuidas riiki valitseda ning see ühine arusaam peab olema afgaanide poolt saavutatud, mitte teiste poolt dikteeritud.

Peaminister sõitis Afganistani vahemaandumisega Indias, kus ta kohtus esmaspäeval India välisasjade riigiministri Preneet Kauriga. Kohtumisel räägiti Eesti ja India majandusolukorrast, euroga ühinemise positiivsest mõjust Eesti majandusele, aga ka probleemide lahendamisest euroalas. Ansipi ja Kauri hinnangul on Eesti ja India suhetes potensiaali eelkõige kõrghariduse - ja IT-valdkonnas. Viimase kohta on valmimas ka Eesti ja India vaheline koostöölepe. Eesti plaanib sel aastal avada suursaatkonna New Delhis, et arendada hetkel tagasihoidlikke majandussuhteid. Ka India huvi Eesti vastu on suurenenud, ainuüksi möödunud aastal külastas Eestit kolm India ministrit, sealhulgas Preneet Kauri.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD