Menu

.      

Andrus Saar: ligi pooled valijatest eiraks erakondi

Poliitilisest süsteemist võõrandunute arv on kasvanud pööraselt suureks, 47 protsenti Eesti kodanikke ignoreeriks ühel või teisel viisil erakondlikku valimissüsteemi, kirjutab sotsioloog Andrus Saar Eesti Päevalehes avaldatud arvamusartiklis.

Saar Poll küsitles Andrus Saare sõnul juunikuu jooksul üle riigi 816 üle 17-aastast Eesti Vabariigi kodanikku. Esitati küsimus: „Kui järgmisel pühapäeval toimuksid riigikogu valimised, siis mis erakonna poolt hääletaksite?”

Kõige populaarsem vastusevariant oli Saare andmetel „ei hääletaks ühegi erakonna poolt”, mis kogus 25 protsendi küsitletute toetuse. 16 protsenti küsitletuid ei osanud arvamust öelda. "Kui me lisame siia veel 6 protsenti kodanikke, kes valiksid üksikkandidaadi, aga mitte erakonna, siis saame kokku tervenisti 47 protsenti valijaskonnast, kes ignoreeriks ühel või teisel viisil erakondlikku valimissüsteemi. See on pööraselt suur poliitilisest süsteemist võõrandunute arv," nendib Saar arvamusartiklis.

Kui meedias edastatakse pidevalt teavet erakondade suurtest toetusprotsentidest, mis võtavad arvesse erakondliku valiku teinud inimeste hoiakud, siis loob see erakondade toetusnäitajaist eksliku pildi, leiab Saar, kelle hinnangul võib niisuguse arvude serveerimise taga poliittehnoloogiline eesmärk. "Praegustes oludes, mil 47 protsenti Eesti kodanikke eirab valimisi, on selline lähenemine kindlasti ebaeetiline."

Valijate süvenevale võõrandumisele on Saare hinnangul kaasa aidanud Eesti poliitika permanentsed JOKK-skeemid ja lõputu vassimine. "Mujal Euroopas eksisteerib poliitiline vastutus. Väikseimategi probleemide puhul toimub poliitiline puhastumine. Eestis ei tasu sellisest nähtusest rääkidagi," nendib Saar.

20 PÄEVA ENIMLOETUD