Menu

.      

Sisekaitseakadeemia kadetid kaebasid riigi kohtusse

Viis sisekaitseakadeemia (SKA) piirivalvekolledžis õppinud kadetti esitas sel kuul Tallinna halduskohtusse kaebuse oma kooli, politsei- ja piirivalveameti (PPA) ning siseministeeriumi peale.

Kolme sel kevadel lõpetanud ning kahe tuleval aastal lõpetava kadeti sõnul lubasid SKA ja piirivalveamet neile õppima asumisel, et lõpetades saavad nad nooremleitnandi auastme, kirjutas Postimees neljapäeval. Lubaduse sätestas ka piirivalveteenistuse seadus, mis aga tunamullu lakkas kehtimast, kui politsei- ja piirivalveamet ühendati.

Uue seadusega kaotati ära piirivalvurite sõjaväelised auastmed ja asendati need ühtsete teenistusastmetega. Kuigi piirivalve nooremleitnandi auaste ühtlustati uues seaduses politseileitnandi teenistusastmega, pakub PPA kooli lõpetanud noortele hoopis vanemkonstaabli teenistusastet, mis on neli astet madalam, kirjutab leht. Seejuures on iga kõrgema teenistusastme saamiseks tarvis teenida vähemalt kolm aastat, mistõttu kaotaksid kaebajad 12 aastat oma karjäärist, kui vanemkonstaablina tööle asuksid.

Kadettide advokaadi Heidi Rajamäe-Pariku väitel kaotaksid nad palgas, kui võtaksid vanemkonstaabli teenistusastme vastu. Kui politseileitnandi teenistusaste tähendab juhtivspetsialisti ametikohta, siis vanemkonstaabli ametikoht vanemspetsialisti kohta.

Kuna kolm juba kooli lõpetanut on vanemkonstaabli teenistusastmega ametikohast loobunud, kavatseb SKA nende koolituskulud kohtu abil tagasi nõuda, märkis ajaleht. Praegu on nad esialgse õiguskaitse all, mis tähendab, et koolituskulusid nad menetluse ajal tasuma ei pea. Samuti ei saa neid tööle sundida.

Probleemist mõjutatute ring on aga laiem, märkis Postimees, lisades, et neile teadaolevalt kaaluvad riigi kohtusse kaebamist ka 2010. aastal piirivalvekolledžis piirivalveteenistuse kutseala riigieelarvevälises kaugõppes lõpetanud piirivalvurid.

Piirivalvekolledži kadettide kaebust hakatakse Tallinna halduskohtu kantselei juhataja Marilin Reintammi sõnul arutama septembris. Varasemast peaks piirivalve ametiühingu usaldusisiku Ahti Tasuja teada kohtumenetluses olema kaebus neljalt piirivalvurilt, kes PPAs tehtud struktuurimuudatuse tõttu viidi mitu astet madalamale ametikohale.

Siseministeeriumi ning PPA esialgse hinnangu kohaselt ei ole 2007. ja 2008. aastal sisekaitseakadeemiasse piirivalveteenistuse erialale õppima asunutel õigust saada politseileitnandi teenistusastet. Kuna vaidlus on väga värske, on ministeeriumi, PPA ja SKA seisukoht kaebuse ning selle kompromissiga lõpetamise võimalikkusest alles kujundamisel, märkis leht.

20 PÄEVA ENIMLOETUD