Menu

.      

Sügisel toimub esimene süsinikdioksiidi kvoodimüügi proovioksjon

Siiani tasuta Euroopa Liidu süsinikdioksiidi kvoote saanud ettevõtted peavad neid hakkama tuleval aastal riigilt raha eest ostma, esimene proovioksjon emissioonilubade müümiseks toimub juba sügisel, kirjutab Eesti Päevaleht.

Rahandusministeeriumi eelarvepoltiika asekantsler Ivar Sikk ütles lehele, et esimene proovioksjon emissioonilubade müümiseks toimub juba sel sügisel. "Proovioksjoni eesmärk on saada ettekujutus, milliseks kujuneb süsinikdioksiidi kvoodi hind."  

Kvoodimüügiraha hakkab laekuma otse Eesti riigieelarvesse.

Ministeerium hindas oksjonitest riigieelarvesse laekuvat raha juba tänavust eelarve strateegiat koostades, kus asekantsleri sõnul arvestati kõige konservatiivsemat kvoodi turuhinda. "Prognoosi tehes võtsime kvoodi hinna aluseks kuus eurot süsinikdioksiidi tonni kohta ja praegu on see ka reaalne hind," märkis Sikk, lisades et ministeerium loodab, et hind läheks ülespoole.

Sikk märkis, et praegu oodatakse mitut Euroopa Komisjoni otsust, mis võivad kvoodi hinda mõjutada. Näiteks on hetkel lahtine kas lubatakse ettevõtetel sel perioodil kasutamata jäänud kvoodid uuel aastal algavasse perioodi üle kanda. "On selge, et ka Euroopa Komisjoni huviks on kvoodi hind, mis paneks ettevõtteid ka reaalselt süsinikdioksiidi emissioone vähendama," sõnas Sikk.

20 PÄEVA ENIMLOETUD