Menu

.      

Valitsus kiitis heaks looduskaitse arengukava aastani 2020

Valitsus kiitis neljapäeval heaks keskkonnaministeeriumi esitatud looduskaitse arengukava aastani 2020, mille eesmärk on tagada riikliku looduskaitsetegevuse põhjalik ja süstemaatiline planeerimine ja loodusvarade läbikaalutud kasutamine, et liigid säiliksid, nende elupaikade kadu oleks minimaalne ja nende seisund paraneks.

Arengukava hõlmab nii klassikalist looduskaitset kui ka looduse kaitsmisega seonduvaid valdkondi. Varem ei ole looduskaitse arengukava ametliku dokumendina koostatud ja seega kogu looduskaitset analüüsitakse riiklikul tasandil süsteemselt esimest korda. Arengukava annab võimaluse ja juhised riiklikult suunata Eesti looduskaitset, teatas valitsuse pressiesindaja BNS-ile.

Arengukava tegevusteks on näiteks inimeste loodusteadlikkuse suurendamine läbi loodushariduse lõimimise õppeprotsessi kõigil hariduse tasemetel, looduskaitseteaduse arendamine, loodussäästliku loodusturismi korraldamine, liikide ja elupaikade soodsa seisundi ja maastike mitmekesisuse tagamine, loodusobjektide kaitse korraldamine, looduskaitsepiirangute kompenseerimine ja looduskaitsetööde toetamine.

Looduskasutuse valdkonnas on olulisteks tegevusteks ökosüsteemi teenuste väärtuse arvestamine keskkonnakasutuses, maavarade kaevandamise ja taastuvate loodusvarade majandamisega kaasnevate elurikkust vähendavate mõjude analüüs, leevendusmeetmete väljatöötamine ja rakendamine; negatiivsete transpordimõjude analüüs ja leevendamine, bioloogilise ohutuse tagamine, taastuvenergia kasutamisega elurikkusele kaasnevate negatiivsete mõjude analüüs, leevendusmeetmete väljatöötamine ja rakendamine.

Looduskaitse arengukava annab hinnangu Eesti elurikkuse rahastamisvajaduste kohta kuni aastani 2020. Looduskaitse arengukava kogumaksumuseks on otseste kuludena prognoositud ligikaudu 582,2 miljonit eurot.

20 PÄEVA ENIMLOETUD