Menu

.      

Leedu minister: tahtsime juhtida tähelepanu piiriületuste kasvule

Leedu siseministri Arturas Melianase sõnul oli nädala alguses tehtud Balti riikide ja Soome siseministrite piirikontrolli teemalise ühispöördumise eesmärk juhtida tähelepanu viimasel ajal järsult suurenenud piiriületuste kasvule.

"Pöördumise eesmärk on tõmmata EL-i liikmesmaade tähelepanu bloki välispiiri ületavate isikute arvu järsule kasvule," ütles Melianas BNS-ile. Melianase sõnul kasvab Balti riikide ja Soome kaudu ida poolt Euroopa Liitu saabuvate isikute arv igal aastal 20-30 protsenti.

Leedu siseminister rõhutas, et küsimus on muutunud veelgi olulisemaks seoses aruteluga Vene kodanike suhtes tulevikust viisanõudest loobumise üle. Vene välisminister Sergei Lavrov avaldas hiljuti lootust, et viisavabadus jõustub juba 2014. aastal.

"Schengeni ruumi avamise otsustavad EL-i institutsioonid ning seega ei saa ma ajakava täpsustada. Selleks ei pea olema valmis üksnes Leedu, vaid terve EL ning ka Venemaa," ütles Melianas.

Balti riigid  ja Soome kutsusid teisipäeval ühispöördumises Euroopa Komisjoni reageerima piiriületuste kasvule bloki idapoolsetest naaberriikidest, eeskätt Venemaalt, mille kodanikud võivad saada tulevikus Euroopa Liiduga viisavabaduse.

Nädala algul Euroopa siseasjade volinikule Cecilia Malmströmile saadetud pöördumises soovitasid Eesti, Läti, Leedu ja Soome siseministrid võtta enne viisavaba režiimi suhtes otsuse langetamist kasutusele täiustatud piirikontroll ning lülitada sügisel käivituvasse EL-i piiriületuse infosüsteemi ja registreeritud reisijate programmi ka biomeetriline kontroll.  Biomeetriline kontroll võimaldaks ministrite hinnagul parandada informeeritust Schengeni alal viibivatest isikutest, sekkuda senisest efektiivsemalt illegaalsesse immigratsiooni ning leida inimkaubanduse ohvreid.


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD