Menu

.      

Michal ja Lillo on esmaspäevast kuriteos kahtlustatavad

Keskkriminaalpolitseis ütlusi andmas käinud reformierakondlasest justiitsminister Kristen Michal ja riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liige Kalev Lillo on esmaspäevast ametlikult kuriteos kahtlustatavad.

Riigiprokuratuuri pressiesindaja Katrin Lunt ütles BNS-ile, et juriidiliselt peab isiku kahtlustatavana käsitlemiseks olema täidetud kaks tingimust. Esiteks peab olema piisav alus kahtlustada, et isik on toime pannud kuriteo ja teiseks tuleb läbi viia menetlustoiming. "Pärast ütluste võtmist on menetlustoimingud läbi viidud ja seega on Michal ja Lillo juriidiliselt kuriteos kahtlustatavad," märkis Lunt.

Esmaspäeval käis keskkriminaalpolitseis ütlusi andmas ka riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees, Reformierakonda kuuluv Taavi Rõivas. Riigiprokuratuur võttis temalt ütlusi kui tunnistajalt.

Riigiprokuratuur alustas tänavu mais kriminaalmenetlust kontrollimaks Postimehes ilmunud väiteid, et Reformierakond on vastu võtnud teadmata allikatest pärinevat vara, mis on vormistatud erakonna liikmete annetustena. Prokuratuur alustas kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi tunnustel, mis näeb ette vastutuse erakonna majandustegevusele ja varale kehtestatud piirangute rikkumise eest. Kohtus süüdimõistmisel näeb karistusseadustik sellise teo eeest ette rahalise karistuse.

Alates 1997. aastast Reformierakonda kuuluv Silver Meikar tunnistas mais ajalehes Postimees avaldatud arvamusloos, et annetas Reformierakonnale suuri summasid, mille sai partei töötajalt Kalev Lillolt ning mille päritolu ta ei teadnud. Meikar nimetas toimunut musta raha voolamiseks parteidesse ja tema kinnitusel on sarnaselt erakonda toetanud kümned liikmed, nii riigikogust kui ka piirkondadest.

Meikari kinnitusel seisab Reformierakonna kvartaliaruandes, et ta annetas 2009. aasta 3. detsembrist kuni järgmise aasta 17. veebruarini Reformierakonnale raha kuuel korral kokku 115 000 krooni ulatuses, kusjuures summad ulatusid 10 000 kroonist 25 000 kroonini. "Selle raha andis mulle ümbrikus Kalev Lillo, kes tollal töötas Reformierakonna kontoris juhtival kohal. Enne annetamist helistas mulle peasekretär Kristen Michal ja küsis, kas olen nõus erakonda toetama. "Muidugi oleksin nõus," vastasin ja lisasin: "kuid ega väga palju antud hetkel võimalik ei ole." Sain teada, et ega see tegelikult mulle mingeid kulusid kaasa ei toogi. Mulle antakse sulas kontole kandmiseks nii suur summa, mis kahtlasena ei näiks," kirjeldas Meikar toimunut ja lisas, et oli ettepanekuga nõus.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD