Lillo keeldus keskkriminaalpolitseis ütluste andmisest

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liige ja erakonna juhatusse kuuluv Kalev Lillo keeldus esmaspäeval keskkriminaalpolitseis ütluste andmisest, kirjutab Postimees.

"See on kahtlustatava enda valik, kui palju ta millisele ajahetkel soovib ütlusi anda. Lillo kasutas oma seaduslikku õigust seekord ütlusi mitte anda," ütles juhtiv riigiprokurör Heili Sepp.

Sepp lisas, et seadus võimaldab võtta täiendavaid ütlusi, kui selleks peaks vajadus olema. "Kas selline vajadus tekib, selgub jätkuva kohtueelse menetluse käigus," sõnas ta. Michalit ja Lillot kahtlustatakse majandustegevusele või varale kehtestatud piirangute rikkumises, mille eest karistatakse süüdimõistmisel rahalise karistusega.

Ametlikku süüdistust pole kummalegi mehele esitatud. Seda, millal ja kas üldse süüdistus esitatakse, ei saa Sepa sõnul veel öelda. "Praegu toimub ütluste kontrollimine, jätkub tunnistajate ülekuulamine ning jätkub ka Reformierakonnast võetud materjalide analüüs. Menetlustoiminguid teostatakse maksimaalse põhjalikkuse ja kiirusega," ütles prokurör.

Alates 1997. aastast Reformierakonda kuuluv Silver Meikar tunnistas mais ajalehes Postimees avaldatud arvamusloos, et annetas Reformierakonnale suuri summasid, mille sai partei töötajalt Kalev Lillolt ning mille päritolu ta ei teadnud. Meikar nimetas toimunut musta raha voolamiseks parteidesse ja tema kinnitusel on sarnaselt erakonda toetanud kümned liikmed, nii riigikogust kui ka piirkondadest.

Meikari kinnitusel seisab Reformierakonna kvartaliaruandes, et ta annetas 2009. aasta 3. detsembrist kuni järgmise aasta 17. veebruarini Reformierakonnale raha kuuel korral kokku 115 000 krooni ulatuses, kusjuures summad ulatusid 10 000 kroonist 25 000 kroonini. "Selle raha andis mulle ümbrikus Kalev Lillo, kes tollal töötas Reformierakonna kontoris juhtival kohal. Enne annetamist helistas mulle peasekretär Kristen Michal ja küsis, kas olen nõus erakonda toetama. "Muidugi oleksin nõus," vastasin ja lisasin: "kuid ega väga palju antud hetkel võimalik ei ole." Sain teada, et ega see tegelikult mulle mingeid kulusid kaasa ei toogi. Mulle antakse sulas kontole kandmiseks nii suur summa, mis kahtlasena ei näiks," kirjeldas Meikar toimunut ja lisas, et oli ettepanekuga nõus.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD