Ringmaa suvekodu lähedalt leiti lõhkeainepeidik

Tallinnas aastaid tagasi kahe lõhkemata jäänud pommi paigaldamise eest 15 aastaks vangistatud Märt Ringmaa suvekodu lähedalt leiti lõhkeainepeidik, kirjutab Õhtuleht.

Põhja ringkonnaprokuratuuri kinnitusel alustas kaitsepolitsei tänavu kevadel kriminaalasja, mis käsitleb lõhkeaine avastamist Harjumaalt Raasikult. Kohalikud noormehed avastasid tänavu 28. aprillil peidiku, kui kammisid metalliotsijaga piirkonda Raasikul Pae tänaval, mis asub Ringmaa suvekodust loetud meetrite kaugusel. Kaevamisel selgus juba esimeste labidatäite järel, et tegu võib olla peidetud lõhkeainega, mispeale teavitasid noormehed leiust demineerijaid.

Pommirühm ja kaitsepolitsei saabusid sündmuskohale kell 12.30 ja lahkusid alles kella 18 paiku. Hoolikalt maasse peidetud metallkaste, kilekotte ja purke kaevati välja terve päev ning kahjutuks tehti ka üks kaevamise käigus avastatud teise maailmasõja aegne mürsk.

Prokuratuuri andmeil menetletakse kriminaalasja paragrahvi alusel, mis käsitleb lõhkeaine ebaseaduslikku käitlemist. Mida peidikust täpselt leiti, ei soovitud veel avaldada, sest kõik ekspertiiside tulemused pole selgunud. Ekspertiisid määrati nii aine koostise kui ka võimalike muude jälgede tuvastamiseks, kahtlustust seni kellelegi esitatud ei ole.

Prokuratuuri kinnitusel pole alust väita, et peidik kuulus just Märt Ringmaale. Kohalike kinnitusel võib taolisi peidikuid Raasikul veelgi leiduda.

Kui Ringmaa 2005. aasta novembris vahistati, tehti talle muu hulgas ettepanek võimalik ebaseaduslik materjal vabatahtlikult välja anda. 2009. aastal tunnistas Harju maakohus Ringmaa süüdi lõhkeseadeldise ebaseaduslikus käitlemises, mõrvakatses ja kelmuses ning mõistis talle karistuseks 15 aastat vangistust.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD