52 protsenti Eesti elanikest usaldab Euroopa Liitu

Mais läbi viidud Eurobaromeetri küsitlus näitas, et 52 protsenti Eesti elanikest usaldab Euroopa Liitu ning 35 protsenti pigem ei usalda.

Selle tulemusega on eestlased on 27 Euroopa Liidu liikmesriigi seas üks kõige euromeelsemaid rahvaid. Koos Eestiga usaldavad Euroopa Liitu enim Bulgaaria (55 protsenti), Taani, Belgia ja Slovakkia (49 protsenti) elanikud. Võrreldes mullu novembris läbi viidud sama metoodikat kasutava Eurobaromeetri küsitlusega on eestimaalaste usaldus Euroopa Liidu vastu isegi veidi tõusnud.

"Eestlaste usaldus Euroopa Liidu suhtes on seda üllatavam, et uuringu läbi viimise ajaks oli õiguskantsler vaidlustanud ESM-i lepingu vastavuse põhiseadusele," kirjutab Euroopa Komisjoni esinduse Eestis juht Hannes Rumm euroblogis. Tema hinnangul on suure usalduse põhjuseks asjaolu, et hoolimata mitmendat aastat kestvast kriisist tajuvad eestlased euroliitu usaldusväärse ning vajaliku partnerina, mis toetab Eesti majanduse arengut ning suurendab mitmes mõttes riigi turvalisust.

27 liikmesriigis keskmiselt usaldab EL-i 31 protsenti ning umbusaldab 60 protsenti vastanutest. Usaldus Euroopa Liidu suhtes on väikseim tõsistes majandusraskustes vaevlevates riikides, nagu Kreeka (19 protsenti), Hispaania (21 protsenti), Itaalia (22 protsenti) ning tavapäraselt kõige euroskeptilisemas Suurbritannias (16 protsenti).

Selle aasta kevadel korraldatud Eurobaromeetri standarduuring toimus 12.- 27. maini otseküsitluste teel. Kokku küsitles uuringufirma TNS Opinion and Analysis 32 728 inimest 27 liikmesriigis ning kandidaatriikides. Eestis viis küsitluse läbi TNS Emor.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD