Uuring: Eesti elanikest 71 protsenti peab eurot õigeks

Eurobaromeetri uuringu järgi peab Euroopa Liidu (EL) ühisraha eurot ning majandus- ja rahaliitu õigeks 71 protsenti Eesti elanikest.

EL-i 27 liikmesriigis on toetus ühisele rahandus- ja majanduspoliitikale keskmiselt 52 protsenti, teatas Euroopa Komisjoni esindus Tallinnas.

Usalduskriisi ajal täiendavaid õigusi ning töiseid kohustusi saanud Euroopa Komisjoni usaldab 54 protsenti Eesti elanikest ning pigem ei usalda 24 protsenti küsitletutest. Küsitluse kohaselt usaldab Eesti valitsust 43 protsenti küsitletutest ning pigem ei usalda 52 protsenti vastanuist.

Küsitletud Eesti elanikest pidas riigi majanduse praegust olukorda heaks 39 protsenti ja halvaks 59 protsenti. EL-i riikides keskmiselt pidas kokku 27 protsenti küsitletutest oma riigi majanduse olukorda heaks ja 71 protsenti halvaks, selgub uuringu tulemuste kokkuvõttest.

Tähtsamad riigi ees seisvad probleemid olid küsitletud Eesti elanike arvates hinnatõus ehk inflatsioon, mida pidas tõsiseks probleemiks 51 protsenti küsitletuist, tööpuudust pidas oluliseks probleemiks 47 protsenti ja majanduse olukorda 33 protsenti küsitletutest.

Majanduskriisi mõju tööturule on oma tipu saavutanud ja olukord läheb edaspidi paremaks 50 protsendi Eesti elanike arvates ja hullem seisab veel ees 44 protsendi arvates. Peale Eesti uskus enamik küsitletuid olukorra paranemist veel ainult Bulgaarias ja Taanis.

Euroopa Liidus keskmiselt uskus olukorra halvenemist 60 protsenti ja paranemist 30 protsenti küsitletutest.

Majanduse olukorda puudutavale küsimusele vastates olid kõige optimistlikumad küsitletud Rootsi elanikud, kellest 83 protsendi hinnangul oli riigi majanduse olukord hea, järgnesid Luksemburg 82 protsendi, Saksamaa 77 protsendi, Soome 68 protsendi ja Austria 66 protsendiga.

Kõige pessimistlikumad olid küsitletud Kreeka elanikud, kellest 100 protsenti pidas riigi majanduse olukorda halvaks, järgnesid Hispaania 99 protsendi, Portugal 97 protsendi, Iirimaa 96 protsendi ja Ungari 93 protsendiga.

Eestis küsitles uuringu tarbeks ettevõte Emor kokku 1000 inimest tänavu 12. maist kuni 27. maini.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD