Kapo pidas kinni lõhkeseadeldisega mõrvakatses kahtlustatavad

Kaitsepolitsei pidas esmaspäeval kinni Tallinnas mai lõpus toimepandud lõhkeseadeldisega mõrvamise katses kahtlustatavad kaks meest, kelle kohus kolmapäeval vahi alla võttis.

Kaitsepolitsei kahtlustab 37-aastast ja 60-aastast meest mõrvakatses ja lõhkeseadeldise ebaseaduslikus käitlemises, teatas Põhja ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja BNS-ile.

Kaitsepolitsei alustas kriminaalmenetlust tänavu 31. mail, kui Tartu maantee 53 maja juurest leiti sõiduauto alt lõhkekeha. Politseipatrullid piirasid inimestele ohutsooni ligipääsu ja päästeameti demineerimiskeskuse töötajad eemaldasid lõhkekeha sõiduki küljest ning kõrvaldasid ohu.

Kriminaalmenetlust juhtiva Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokuröri Jüri Kasesalu sõnul pole kuriteo üksikasjadest veel võimalik laiemalt rääkida. "Kahtlustatavate vahistamiseni jõuti vaid kaks kuud pärast uurimise algust, nüüd saame hakata täpsemalt uurima teo motiive ja asjaolusid," selgitas Kasesalu.

Kaitsepolitsei peadirektori asetäitja Eerik Heldna sõnul saab väita, et operatiivteenistuste koostöös hoiti ära kõige raskemad tagajärjed.

"Lõhkeainega seotud kuriteod, eriti veel avalikus kohas, on väga ohtlikud suurele hulgale inimestele. Suure plahvatusjõuga lõhkeaine kurjategijate käes on lisaks ka vägagi tõenäoline julgeolekuoht," sõnas Heldna.

Tema kinnitusel ei ole kurjategijatel tihti vahet, kas nad müüvad lõhkeainet ja lõhkeseadeldisi kuritegelike arvete klaarimiseks või äärmusliku maailmvaatega inimestele. "Siin põimuvad nii organiseeritud kuritegevuse kui ka terroristide huvid, mida nii mõnelgi juhul on pea võimatu eristada. Just seetõttu pööravad lisaks politseile suure koguse lõhkeainega seotud kuritegudele teravdatud tähelepanu ka julgeolekuteenistused nii Eestis kui ka mujal maailmas," tõdes Heldna.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD