Läänemaal tuli ilmsiks ebaharilik muinasaegne naiste matmiskoht

Maidlas kaevati välja 800 aasta vanune paganlik naiste kaksikhaud, mille teeb omapäraseks asjaolu, et hauaröövlid on maetute luud pärast vargil käiku hoolikalt tagasi asetanud, kirjutab Eesti Päevaleht.

Maidlas arheoloogilisi väljakaevamisi juhtiv Mati Mandel lausus, et esimesi väljakaevamisi tehti Maidla 2000-ruutmeetrisel, muinasajast pärineval kalmistualal juba ligi kolmkümmend aastat tagasi.

"Eelmisel aastal otsustati kalmeala ja selle ümbrust veel kord uurida. Siin oli üks pisike kivikalme 5.–6. sajandist ja üks suur kalmistu, kuhu oli maetud põletatult 10. sajandist kuni 13. sajandi esimese pooleni,“ kirjeldas ta.

Kalmistu läänepoolsest otsast leiti veel üks matusepaik, kuhu oli maetud kaks naist, mis on Mandeli sõnul ebaharilik, kuna luud olid segamini.

„Toruluud paiknesid väga korrapäraselt, risti hauaga , samuti olid mõlema kolbad asetatud silmavaatega ülespoole. Hauaröövlid on käinud kaksikhauda avamas siis, kui laibad olid juba lagunenud,“ rääkis Eesti Päevalehele Mati Mandel, kelle sõnul on ebaharilik, et ühte hauda maeti kaks naist.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD