GBL lülitati narkootiliste ainete nimekirja

Valitsus kiitis neljapäeval heaks seni seadusega piiramata gammabutürolaktooni (GBL) lülitamise narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimekirja.

GBL on lähteaineks levinumale narkoainele GHB, mida kutsutakse ka korgijoogiks. Kui korgijoogi tarvitamine on seadusega karistatav, siis GBL-i tarvitamist ei piiranud seni ükski seadus. Seni takistas piirangu kehtestamist asjaolu, et GBL-i sisaldavad mitmed puhastusained ja ehitusmaterjalid.

Eestis on valitsuse kommunikatsioonibüroo teatel praegu probleemiks GBL-i ja 1,4-butaandiooli (1,4-BD) tarbimine: need ained tekitavad eufooriat, kaob pidurdus, tekib tugev iiveldustunne. Mõjuv doos on üks milliliiter. Ainete üledoos põhjustab koomat, bradükardiat ja hüpotermiat.

GBL ja 1,4-BD muunduvad organismis gammahüdroksübutüraadiks ehk GHB-ks. Viimane on aga tuntud narkootikum, mis on nii ÜRO psühhotroopsete ainete konventsiooni kui ka Eestis vastavas nimekirjas. Kuna inimorganism saab ise GHB valmistamisega pärast GBL-i söömist hakkama vaid minuti jooksul, on selle mõju organismile ja risk tervisele sarnane GHB-le. GHB-d ja GBL-i seostatakse rahva seas kõige enam just seksuaalse kuritarvitamise juhtumitega.

Nimekirja lisatud ainete maaletoomist kontrollib maksu- ja tolliamet. Aine saaja peab tõendama selle legaalse kasutusotstarbe, näiteks selle kasutamise keemia- või värvitööstuses. Nimekirja täiendatakse ravimiameti ettepanekul.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD