Reinsalu: ma ei pea mõistlikuks praegu valitsuskriisi esile kutsuda

Isamaa ja Res Publica Liidu esimehe, kaitseminister Urmas Reinsalu sõnul ei pea ta justiitsminister Kristen Michali ümber tekkinud skandaali olukorras mõistlikuks valitsuskriisi esilekutsumist, kuna mitmes varasemas koalitsioonivalitsuses on ministrite väljavahetamine viinud koalitsiooni lõppemiseni.

Peaminisrter Andrus Ansipi puhkuse ajal valitsusjuhi kohuseid täitev Urmas Reinsalu ütles neljapäeval valitsuse pressikonverentsil reformierakondlasest justiitsminister Kristen Michalile kahtlustuse esitamist kommenteerides, et koalitsioonivalitsuses lähetab valitsuse liikmed kumbki koalitsioonipartner ja vastutab nende eest ise.

"Michal on ise sidunud oma ministrina jätkamise edasiste uurimistoimingutega ja ma olen selle omalt poolt koalitsionipartneri esimehena teadmiseks võtnud. Oluline on asja menetlemise läbipaistvus, sõltumatus ning võimalikult kiire selguse ja tõeni jõudmine. See on kõigi asjaosaliste ja ühiskonna jaoks oluline," ütles Reinsalu.

IRL-i esimees tõdes, et kahtlemata on justiitsministrile kuriteokahtlustuse esitamine kahetsusväärne ja midagi positiivset ei ole tekkinud olukorras leida.

Reinsalu sõnul on Eestis seni ministrid otsustanud väga erinevatel põhjustel tagasi astuda ja raske on tõmmata piiri, millises olukorras tuleks tagasi astuda ja millises mitte. "Erinevatel juhtudel on ministrid valinud erineva käitumisjoonise," märkis Reinsalu ja tõdes, et valitsuse liikmed on ministriametist tagasi astunud nii oma valitsemisalas aset leidnud juhtumite kui ka enda tegevuse tõttu.

Reinsalu ei kommenteerinud, milline on tema enda jaoks piir ja kas ta ise astuks Kristen Michali olukorras ministriametist tagasi. "Need on hüpoteetilised küsimused ja ma ei hakka nendega kaasa minema. Poliitikutel ja erakondadel on olnud erinevaid lähenemisi. Praegu on tähtis selgus ära oodata ja ma loodan, et küllap Reformierakond esitab oma käsitlused lähiajal," lausus ta.

Esmaspäeval keskkriminaalpolitseis ütlusi andmas käinud reformierakondlasest justiitsminister Kristen Michal kinnitab, et Silver Meikari esitatud väited anonüümsete annetuste kohta on alusetud, kuid kui vaidlus peaks kohtusse jõudma, lahkub ta ministriametist. "Mul oli esmaspäeval esimene võimalus selgitada, et Silver Meikari esitatud väited on alusetud. Mul on hea meel, et sain seda teha põhjalikult ja vastata kõikidele esitatud küsimustele ammendavalt," teatas Michal teisipäeval tehtud avalduses. Küsimuste sisuks ja kahtluseks on Michali sõnul Silver Meikari poolt ajakirjanduses esitatud alusetud väited.

"Olen need kahtlused üheselt ümber lükanud ja loodan, et põhjalik ja kiire uurimine aitab need valeväited maha võtta. Minu, avalikkuse ja kõigi huvides on selles osas võimalikult kiire selguse saabumine. Kordan juba varem öeldut, et kui ma pean jätkama õigusvaidlust kohtus, siis pean eetiliseks ministriametist lahkuda," kinnitas Michal.

Esmaspäeval käisid keskkriminaalpolitseis lisaks Michalile ütlusi andmas ka riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liige Kalev Lillo ja riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees, Reformierakonda kuuluv Taavi Rõivas. Michal ja Lillo on riigiprokuratuuri pressiesindaja kinnitusel alates esmaspäevast ametlikult kuriteos kahtlustatavad.

Riigiprokuratuur alustas tänavu mais kriminaalmenetlust kontrollimaks Postimehes ilmunud väiteid, et Reformierakond on vastu võtnud teadmata allikatest pärinevat vara, mis on vormistatud erakonna liikmete annetustena. Prokuratuur alustas kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi tunnustel, mis näeb ette vastutuse erakonna majandustegevusele ja varale kehtestatud piirangute rikkumise eest. Kohtus süüdimõistmisel näeb karistusseadustik sellise teo eeest ette rahalise karistuse.

Alates 1997. aastast Reformierakonda kuuluv Silver Meikar tunnistas Postimehe arvamusloos, et annetas Reformierakonnale suuri summasid, mille sai partei töötajalt Kalev Lillolt ning mille päritolu ta ei teadnud. Meikar nimetas toimunut musta raha voolamiseks parteidesse ja tema kinnitusel on sarnaselt erakonda toetanud kümned liikmed, nii riigikogust kui ka piirkondadest.

Meikari kinnitusel seisab Reformierakonna kvartaliaruandes, et ta annetas 2009. aasta 3. detsembrist kuni järgmise aasta 17. veebruarini Reformierakonnale raha kuuel korral kokku 115 000 krooni ulatuses, kusjuures summad ulatusid 10 000 kroonist 25 000 kroonini. "Selle raha andis mulle ümbrikus Kalev Lillo, kes tollal töötas Reformierakonna kontoris juhtival kohal. Enne annetamist helistas mulle peasekretär Kristen Michal ja küsis, kas olen nõus erakonda toetama. "Muidugi oleksin nõus," vastasin ja lisasin: "kuid ega väga palju antud hetkel võimalik ei ole." Sain teada, et ega see tegelikult mulle mingeid kulusid kaasa ei toogi. Mulle antakse sulas kontole kandmiseks nii suur summa, mis kahtlasena ei näiks," kirjeldas Meikar toimunut ja lisas, et oli ettepanekuga nõus.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD